Domov
Domov
Košarica
V košarici ni skladb
Židane Viže
Židan parazol
Priporočena cena: 12,49€
Popust: 12%
Spletna cena: 11,00€
kosov
Ljudski pevci in pevke

Navdušenje, radovednost, izziv, presenečenje, narodna zavest, kultura, radoživost, prijateljstvo ter še in še stvari je takrat gnalo skupaj skupino ljudi, ki se je več mesecev skrivaj zbirala v gasilskem domu in pilila korake plesov, se učila pesmi in se predvsem družila. Otvoritev Antonovega doma na Viču je bila priložnost in hkrati nov začetek.

Da, začetek Židanega parazola. Krstni nastop leta 2006 je pomenil nov zalet in spodbudo za nadaljnje delo. Z leti se je pokazalo, da društvo za svoje nastope ne potrebuje le plesnih skupin, temveč tudi pevske. Vsi vemo, da je društvo več kot le plesna tehnika, osvojeni koraki, naučene melodije in pravilni toni. Da je treba veliko časa, truda, odrekanja in seveda veselja, pa družabnosti in skupne rasti.

In v društvu se dogaja marsikaj: če ne v eni skupini, pa v drugi; če ne ravno na Viču, pa kje drugje; če ne praznujemo ta mesec, v naslednjem zagotovo, če ne pojejo fantje, pojejo dekleta; če ne dekleta, pa otroci; če ne pojejo otroci, pojejo dueti ali kar vsi skupaj; in če ne pojemo pesmi z Dolenjskega, jih pa z Gorenjskega ali iz Prekmurja; in če ne znamo besedila, ga kar malce priredimo; kadar ne pojemo na nastopu, pojemo pod oknom ali najdemo kakšno tretjo priložnost.

Želeli smo narediti malo drugačen CD od ostalih skupin, ki poustvarjajo ljudsko glasbo, bolj pester – za vsa leta, za vsako dušo…Pevke Drumlce, pevci Fantje z Viča, dueta Gašper Pance in Primož Urbančič ter zakonca Helena in Primož Urbančič, pa tudi najmlajši prebivalci tega ljubljanskega predela smo na tej zgoščenki nanizali 23 pesmi. Vse so ljudske in glasovi so vódeni tako, kot danes učijo petja ljudskih pesmi po starem: naprej, čez in bas, tudi s posebnostmi, kot je petje na tretko, stopničasta intonacija in podobno

Veseli smo, da smo del peščice poustvarjalcev naše kulturne dediščine in da to dejavnost prenašamo mlajšim rodovom. Radi pojemo in se družimo ter s petjem razveseljujemo ljudi okoli sebe! Upamo, da ga bomo tudi z Židanimi vižami.

 

 

Producent: Kulturno društvo Židan parazol

Oblikovanje: Peter Svetek
Snemanje: janez Križaj
Mastering: Janez Križaj
Mix:

Zasedba:


Leto izdaje: 2016

SAZAS kataloška številka: