Domov
Domov
Košarica
V košarici ni skladb
Tebi naj se glasi
Pevci iz Globokega
Priporočena cena: 12,49€
Popust: 12%
Spletna cena: 11,00€
kosov
Tretji album v zbirki Sozvočja Slovenije in sicer izbor ljudskih pesmi Pevcev iz Globokega. Do sedaj je v zbirki izšla knjižica z dvojno zgoščenko Sozvočja Slovenije ter album družinskega tria Volk Folk/U prvega.
1. Tebi naj se glasi
2. Slavček milo je naglašal
3. Vse rož'ce bom potrgala
4. Oja, oja, oj ti dekle moja
5. Hribčki ponižujte se
6. Dobro jutro, Milka moja
7. Kaj pa dekle tukaj delaš
8. Mi je sonce obsijalo
9. Popotnik pride čez goro
10. Pozimi pa rožice ne cveto
11. Temna noč se m' je storila
12. Sem šel, sem šel čez gmajnico
13. Šetal sem po vrtecu
14. Dobrpo jutro, zlato jutro
15. Polončko bom vzel
16. Slišal sem, da se dekleta ženijo
17. Kovač si je prižgal tobak
18. Lahko noč, Bog nam daj svojo pomoč
1. Tebi naj se glasi
2. Slavček milo je naglašal
3. Vse rož'ce bom potrgala
4. Oja, oja, oj ti dekle moja
5. Hribčki ponižujte se
6. Dobro jutro, Milka moja
7. Kaj pa dekle tukaj delaš
8. Mi je sonce obsijalo
9. Popotnik pride čez goro
10. Pozimi pa rožice ne cveto
11. Temna noč se m' je storila
12. Sem šel, sem šel čez gmajnico
13. Šetal sem po vrtecu
14. Dobrpo jutro, zlato jutro
15. Polončko bom vzel
16. Slišal sem, da se dekleta ženijo
17. Kovač si je prižgal tobak
18. Lahko noč, Bog nam daj svojo pomoč

Kjer je trta, je tudi petje. Delo v vinogradu in uživanje njenega sadu še danes zbudita spomine na mladost, ljubezen, vasovanja, vojaške čase, na lepe, pa tudi na trpke življenjske izkušnje.

Pevci iz Globokega so skupina, ki je te spomine ohranila in jih oživlja v pristni, izvirni obliki tamkajšnjega ljudskega petja. V njihovem petju slišim odmeve nekdanjih pevcev z Bizeljskega, pa pevcev iz Rajca in Velike Doline pri Mokricah, pa sedanjih pevcev iz Artič in mlajših Kapelskih pobov. Gre za triglasje, vlečenje basovske linije v naslednjo kitico, spreminjanje intonacije na začetkih kitic iste pesmi, pa potem v zgradbi petdelni metrum, ponavljanja, pripeve. Utrjuje zavest, da moško ljudsko petje dobro zveni, kadar ima trdne temelje, v tem primeru močne in zanesljive base. Od devetih pevcev iz Globokega je kar sedem basov, dva glasova pleteta nad njimi melodijo v medsebojnem terčnem razmerju z glasom« naprej« in »čez«. Oba po barvi različna glasova se vpenjata v basovski temelj tako, da ima skupina tudi svojstven in prepoznaven zvok, še posebej kadar so pri pravi pevski volji, ko zabuči pesem s tako silo, da se zatresejo kozarci na mizah in stekla v oknih. To značilnost, ki še poudarja enkratnost in posebnost ljudskega petja  pri nas, ni tako pogosto srečati, še manj ohranjati več let, desetletij. Pevcem iz Globokega je to uspelo.

Poleg dobre medsebojne uglašenosti, ki jo nedvomno pogojuje tudi prijateljstvo, imajo pevci iz Globokega srečo še z vodjem skupine, ki v resnici prevzema odgovornost  za pesemski repertoar, pri samem petju pa s svojim glasom »naprej« za intonacijo, tempo in potek besedila iz kitice v kitico. Franc Kene, zavzet, izkušen,  zanesljiv in vztrajen član pevske družbe se  zaveda, kakšnega pomena je ohranjanje lokalnega pevskega izročila,  enega najbolj občutljivih pojavov naše nesnovne dediščine. Ne v muzeju, samo v živo in še bolj živo vpeto v današnje življenje bo pesem obstala; tako bo s svojimi življenjskimi temami nagovorila tudi mlade in najmlajše.

Po prvi zgoščenki, ki je tematsko posvečena vinskim zdavičkam je tokrat v ospredju ljubezen, pa naj se kaže v strasti, bolečini, velikokrat v povezavi z vojaško suknjo, na poteh v tujino, pod okni deklet ali v veseli, tudi malce okrogli družbi. Ljubezen je večna tema, netila je ogenj  včeraj in danes, gorela bo tudi jutri. Poleg večine ljubezenskih je tu še šaljiva zgodba o večnem kovačevem študentu, ki so jo pevci izbrskali iz spomina svojih prednikov in jo obnovili, pa Slomškova večerna pesem, ki se je poleg še nekaterih drugih ponarodelih ljubezenskih in domoljubnih pesmi, ki jih pojejo pevci iz Globokega, v  območju Posavja, Kozjanskega in Bizeljskega ohranjala še iz časov čitalništva in začetkov 20.stoletja. Tudi  naslovna pesem Tebi naj se glasi je ostala priljubljena med ljudmi  vse do danes iz konca 19.stoletja, iz prve slovenske zgodovinske , romantične opere  Teharski plemiči.  Z  izredno tankočutnostjo in hkrati preprosto spevnostjo jo je leta 1890 v partituri ovekovečil zdravnik in glasbenik Benjamin Ipavec. Na poti do današnjih časov je kot vse ponarodele pesmi doživela svoje preobrazbe, značilne za ljudsko poustvarjanje in  še danes, skozi časovno sito, dokazuje svojo izpovedno in muzikalno vrednost.

Log, 15.okt.2012                                            Jasna Vidakovič


ČLANI SKUPINE PEVCI IZ GLOBOKEGA (2012)

 

Slavko Cizl                  1943                - bas

Franc Kene                  1947                - glas "naprej", strokovni vodja skupine

Ivan Kene                    1939                - bas

Stanko Slak                 1961                - bas, org. vodja skupine

Ivan Šušterič               1939                - bas

Franc Vrstovšek          1952                - bas

Ivan Verstovšek          1955                - bas

Miljan Zidanič            1936                - glas "čez"     

 

 

Producent: Janez Dovč

Oblikovanje: Ana T. Kus
Snemanje: Janez Dovč
Mastering:
Mix:

Zasedba:


Leto izdaje: 2012

SAZAS kataloška številka: CEl CD 046