Domov
Domov
Aleš Hadalin & Petzapet
Zasedba:
Aleš Hadalin - vokal
Petra Trobec - vokal
Metod Banko - vokal
Neža Peterle - vokal
Tomaž Maher - vokal
Kontakt:
Miha Dovč
+38641600783

Biografija

Aleš Hadalin, odličen vokalni interpret, pravijo mu tudi, »promotor človeškega glasu«, je eden naših najizvirnejših raziskovalcev človeškega glasu in petja. V otroštvu je igral harmoniko, rad pa je pihnil tudi v orglice in kljunasto flavto. Na gimnaziji v Tolminu leta 1979 ustanovi fantovski oktet, leta 1981 se vpiše na študij muzikologije v Ljubljani. V tem času pridobiva glasbeno kilometrino s prijatelji na študentskih zabavah. Konec leta 1986 postane ustanovni član skupine Tantadruj, z njo koncertira po vsej Sloveniji. Izdajo LP ploščo Tantadruj, leta 1990 in CD Strunam leta 1997. Leta 1992 začne s kitaristom Marjanom Pirnarjem prepevati jazz standarde in podobno glasbo. Posnel je material za kaseto, ki nikoli ni izšla. Leta 1995 prične sodelovanje s plesno skupino En Knap. Z njimi sodeluje v štirih prestavah Struna in želo (1996), Zakonitosti kobre (1997), Popoln korak? (2001) in Pasijansa (2006). Skupaj prepotujejo dobršen del Evrope in nekaj sveta. S skupino En-Knap posname tudi tri filme: Vrtoglavi ptič (1996), Dom svobode (1998), Krotilci časa (2002). Za plesno predstavo Popoln korak? priredi in izda sound track zgoščenko z naslovom Umetnost hoje (2001). V tem času igra z različnimi glasbeniki, največ jazz in blues, s pianistom Jožijem Šalejem posnameta zgoščenko jazz standardov Gee Baby (2002). Izda zgoščenke Kako lepo je (2003), Antisong (2005) in skupaj z Markom Bohom zgoščenko Norec (2005). V zadnjem času se je posvečal predvsem  raziskovanju slovenske ljudske glasbe. Rezultat je nova zgoščenka Jaz mam pridno gospodinjo, ki je izšla pri založbi Celinka 15. decembra 2009. 


PetzaPet je, kot nam že ime namiguje, petčlanska pevska skupina, ki se je zbrala septembra 2009. Skupina se posveča večglasnemu petju manj poznanih slovenskih ljudskih pesmi. Črpajo predvsem iz bogate zakladnice veselih in hudomušnih pesmi, ki prihajajo iz celotnega slovenskega etničnega prostora. Člane druži ljubezen do petja, hkrati pa ostajajo dejavni tudi na drugih področjih glasbenega izražanja. 

PetzaPet so: Aleš Hadalin, Petra Trobec, Neža Peterle, Metod Banko in Tomaž Maher

Aleš Hadalin, najvišji in najglasnejši član, prispeva zakladnico ljudskega izročila in je s svojo energijo entuziastično lepilo, ki povezuje vse ostale člane. Metod Banko, vokalni trubadur, živi glasbo kot enoten izraz človeka in ne postavlja meja med različnimi zvrstmi. Tiha voda skupine, Tomaž Maher, najde moč v svojih globinah; kot najnižji glas lepo zaokroži cvet moškega dela skupine. Neža Peterle je najmlajša a obenem glasovno najvišja pevka. Skupino vsestransko dopolnjuje predvsem s svojo veselo naravo in strastjo do petja. Druga članica, Petra Trobec, poskrbi, da so vse stvari na svojem mestu, tako med vajami kot nastopi. S svojim močnim glasom poskrbi, da dekleti, kljub številu, nista v manjšini. PetzaPet je mlada, vendar z izkušnjami njenih posameznih članov bogata skupina. To, kar ustvarjajo, prihaja iz srca. 


 

 

Diskografija