Domov
Domov
Eva Hren & Sladcore
Zasedba:
Eva  Hren - vokal
Marko Boh - klavir
Marko Gregorič - kontrabas
Blaž Grm - bobni
Kontakt:

Biografija

Čeprav sta imeni skupine in solistke ločeni, so Eva Hren in Sladcore (Blaž Grm, Marko Gregorič in Marko Boh) pravzaprav izredno enoten in kompakten kolektiv, praktično familija in komuna, sindikat in bratovščina. V tej zasedbi so začeli ustvarjati pred dobrimi dvemi leti. Čeprav so žanrsko odprti, so se odločili za začetek dotakniti le slovenskega ljudskega glasbenega izročila. Žanrska raznolikost je ena izmed ključnih značilnosti njihovega dosedanjega opusa znotraj okvirja ljudske glasbe, saj je vsak od članov že dlje časa prisoten v slovenskem  glasbenem prostoru in ima za sabo kar nekaj uspešnih projektov raznih barv, vonjev in velikosti.

Eva, ki je sicer akademska kitaristka, ima za sabo dva samostojna albuma. Vzhod Zahod je avtorski projekt v jazzy pop maniri, Etno pa je zgoščenka jazz  priredb ljudskih pesmi za vokal in revijski orkester.  Včasih je pela v skupini Katrinas, s katero je osvojila nagrado na festivalu Slovenske popevke. Za sabo ima tudi nekaj vlog v musicalih (mjuziklih).

Blaž je stari studijski maček, ki je sodeloval z mnogimi legendami slovenske glasbene pop- in sub- kulture, recimo z Janijem Kovačičem, Letečimi potepuhi, Miladojka Youneed, Perotom Lovšinom in Lolito. Sicer je po poklicu grafični oblikovalec, odgovoren za fascinanten dizajn zgoščenke SLO.

Marko Gregorič, primorska srajca,  se je v rani mladosti  učil od mojstrov kot sta Ray Brown in Ron Carter, nato pa pristal v Ljubljani. Tam so ga seveda razgrabili; sodeloval je v premnogih gledaliških, jazzovskih in pop projektih. Danes ni le sladcorjevec, temveč igra tudi v Bossa de novo, v spremljevalni skupini Murat in Jose in v musicalu Moje pesmi moje sanje, v njegovi biografiji pa je zaslediti imena kot so Šukar, Terrafolk, Caminoigra, Mitja Vrhovnik Smrekar in Fake Orchestra. Marko je tudi zelo nadarjen skladatelj in pesnik.

Marko Boh je dolenjec. Je doktor medicine, instrumentalist, pevec, skladatelj in pisec besedil v slovenščini in angleščini. Za najpomembnejše ustvarjalne mejnike šteje dvakratno zmago na   Festivalih slovenskega šansona (enkrat kot solist, drugič s pevcem Alešem Hadalinom), zgoščenko Norec z avtorskimi skladbami žanrskega razpona od šansona in popevke do rocka in jazza ter   Sodelovanje je z jazzovsko pevko Mio Žnidarič v začetku devetdesetih prejšnjega stoletja.  Je tudi pisec gledališke glasbe. Sodeloval z Matjažem Bergerjem, Zvonetom Šedlbauerjem, Igorjem Štomajerjem Nebošo Pop Tasićem in različnimi lutkovnimi teatri.

Eva in fantje so se letos udeležili tudi slovitega, 30. Shetlandskega folk festivala na Shetlandskih otokih, s katerega so se vrnili polni svežih idej in načrtov. V pripravi je tudi nova zgoščenka!

 

Pridruženi član skupine je Domen Gazvoda, študent Akademije za likovne umetnosti. Domen  pod psevdonimom Kostna Moka spreminja viže v slikovne in besedne računalniške podobe, ki jih improvizirano ustvarja na veliko platno. Te neme čičke-čačke vseh oblik in barv  nadenejo glasbi skupine svojevrstno in izjemno duhovito preobleko. Na ta način oživijo, glasba pa pridobi dodatno močno izpovedno razsežnost.

Zlitje improvizirane grafike in glasbe ustvarja domiselne vinjete slovenskega ljudskega izročila, ki redko koga pustijo hladnega.

Diskografija

Video

Po jezeru

Prišla bo pomlad