Aleksander Novak jo je našel tam. Na dnu.

Aleksander Novak (foto: Ivo Gregorič)

Aleksander Novak je svojo glasbeno pot pričel že pred mnogimi leti na plaži v družbi kitare. In prav pesem Našel sem jo tam ga vrača v to obdobje, četudi je zdaj zrelejši in tako vokalno kot avtorsko precej suverenejši. Morda ni naključje, da zgodbo predstavlja prav v času, ko doživlja lepše trenutke svojega življenja, kajti že vse poletje igra na ulici in išče »pristen stik z ljudmi, ki je vedno na voljo, prav tako občutek za svobodo, za nabiranje moči in za glasbeno kilometrino, da si lahko boljši in samozavestnejši.« Kot rad poudari, se bistvo ne skriva »le na facebooku, spletu ali v udobju fotelja pred televizijskim ekranom. Ne, bistvo je v realnem življenju, a tudi to se ne skriva le na odru, kamor te povabijo, temveč marsikdaj tudi v burji in dežju. Takrat se šele pokaže, ali si zares želiš do ljudi po poti, ki si si jo začrtal.«

Našel jo je prav tam. Pesem. Na ulici, kjer marsikdaj ne sije le sonce. S kitaro v roki, ki se prepleta z njegovim mehkim, žametnim vokalom, se prepušča intimi. Vedenje, kaj mu pomeni ona, čeprav si ta tega ne upa priznati ne sebi ne njemu, mu daje moč. S tem se navkljub temu da besedilo nekoliko nagajivo pove, da »ti dobro veš, kako te objamem; ti dobro veš, kako te vzamem; ti dobro veš, sem pač drugačen, zelo drugačen« od drugačnosti odmakne in postane takšen kot vsak. Človek s potrebo po bližini.

Tako nežnost kot energičnost najdeta svoje mesto v pesmi Našel sem jo tam, ki v tej jeseni še vedno malce zadiši po morji, plaži, soncu in poletju. Brez socialnih konotacij tokrat, kot pove, »glasba govori zase in prav tako govorijo besede, tudi vsebina človeške narave, ki želi kdaj za trenutek dominirati. Tudi na ulici obstaja nežnost z ljudmi. Obstaja nevpadljivost, nezavedno iskanje pristnega stika, prav tako podajanje moči in samoobrambe, saj kdaj začutiš tudi posmehljivost. Pomemben je trenutek.« Trenutek, ko jo najdeš. Tam, kjer si. Pa najsi bo ona ženska ali pesem …

Glasba in besedilo: Aleksander Novak

Aranžma in produkcija: Gaber Radojevič

Promocijske fotografije: Ivo Gregorič

Aleksander Novak: Do dna

Album Do dna je Aleksander Novak posvetil slepim in slabovidnim, da bi jim vlil moči in z vsako pesmijo predal drugo sporočilo. Drugačna sva je spregovorila o drugačnosti, Do dna je poslušalce nagovorila k napredovanju in stopanju po pravi poti, medtem ko je Živet izrazila hrepenenje po bližini (lepoti samega trenutka). Za produkcijo celotnega albuma je poskrbel Gaber Radojevič, medtem ko so se Aleksandru pridružili Boštjan Grabnar, Jure Rozman, Anže Langus Petrovič, Robert Pikl in gosta Lea Sirk ter Rudi Bučar.

Izbor kritiških objav albuma Do dna Aleksandra Novaka (Ustvarjalno polje Celinka.si, 2015):

»Kdor išče toplino, optimizem, pozitivne misli, ki se sicer napajajo iz realnih življenjskih izkušenj, jih bo pri Aleksandru Novaku zagotovo našel. Takšna je namreč tudi njegova glasba in skladbe z albuma Do dna.« (Eva Branc, Muzikobala)

»Album nosi prefinjeno organsko govorico oziroma naravni ten. Kuliso zvočne krajine gradi pretkano stkan pletež gradnikov, kjer si v čutnem simbiotskem odnosu nepretenziozno in nevsiljivo podajajo roke zvoki akustične kitare, žametno topli zvoki orgel in klavir. Postavljeni so v ravnovesje in vokalnega primata Aleksandru, ki ostaja s svojo predstavo vseskozi v središču pozornosti, nikakor ne prevzemajo.« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

Album Do dna je izšel 1. decembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite portretni intervju Aleksandra Novaka. Prav tako vabljeni k ogledu celotnega koncerta iz Avditorija Portorož.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.