Elabanda opeva Tomota Škwuorca

Elabanda (foto: arhiv Elabande)

Ajdovska skupina Elabanda na slovenski glasbeni sceni pogreša predvsem samoironijo, zato se ne gre čuditi, da vokalist in kitarist Jure Ferjančič, harmonikar Mitja Škrlj, mandolinist Urban Logar, basist Aljoša Košuta, bobnar Peter Mozetič in še en kitarist, Matija Ceket, ki skupino tudi sestavljajo, v glasbo vnašajo prav ironijo in veliko mero šaljivosti, pogosto prepredene s ciničnostjo. Skupina, ki deluje od leta 2007, je pozornost vzbudila že s prvencem Vzemi me s sabo, medtem ko je lansko jesen svoje zveste poslušalce razveselila z albumom Facka, kar v narečju pomeni klofuta.

Z njega je tudi njihov novi singel Tomo Škwuorc, ki ima zaradi kitarskega uvoda, prepletenega z mandolino, baladne zametke, vendar harmonika v nadaljevanju povede še ostale instrumente in prida živahnejšo folk-rock osnovo. Jure Ferjančič o samem besedilu, ki je nadvse povedno in tudi življenjsko, pove, da »sicer Tomo res obstaja in rekli smo, da mora biti Škwourc, saj je bil od nekdaj malce nad tlemi, malce po tleh. Čez leto je večkrat zamenjal barvo in na zimo odšel proti jugu.« Takšni vaški posebneži so vedno marsikdaj »prava nadloga, tečni kot muha, trmasti kot mula, na momente najboljši prijatelji, medtem ko te drugič niti poznajo ne. Že naslednji dan so samo pijanci, spet drugič politiki, včasih beli, mnogokrat rdeči. Ja, Tomo Škwourc je natanko takšen,« pove Jure v šaljivem tonu, tako značilnem za Elabando.

Besedilo in glasba: Jure Ferjančič
Aranžma: Elabanda
Promocijske fotografije: arhiv Elabande

Elabanda: Facka

Facka je drugi album zasedbe, ki je postala prepoznavna po petju v ajdovskem narečju, medtem ko pesmi odlikuje izjemna poljudnost, ki je predvsem posledica življenjskih zgodb, na katere se opirajo. »Govorimo o zgodbah, ki se nam dogajajo tukaj in zdaj. Premajhni smo, da bi rešili svet, lahko mu samo dodamo malo soli ali popra, če je treba, da bi bil videti lepši,« meni Jure Ferjančič in nadaljuje, da bi radi »vsi reševali svet, bili solzni ali koga na gobec itd. A je vse to mogoče povedati tudi na drugačen način. In seveda videti, če gledaš na svet z drugega zornega kota.« Prav zato Elabanda v vsej poplavi tesnobnih in razmišljujočih umetniških presežkov razbije resnost in vabi k iskanju svetlih vrat, ki bi nas odpeljala k zabavi in sprostitvi. »Trudimo se, da bi zadeva zvenela malce drugače, brez cenenih rim in šablonske produkcije,« še zaključi.

Album Facka je izšel 9. novembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite intervju z Juretom Ferjančičem, vodjo skupine Elabanda.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.