Ethnotrip s skladbo Makedonsko devojče napoveduje nastop na Festivalu Godibodi

Ethnotrip (foto: Matjaž Varga)

Prekmurska zasedba Ethnotrip, ki jo je poslušalstvo že lahko dodobra spoznalo skozi skladbe z njihovega drugega albuma Kdo bo pil iz bistrega studenca?, s katerim so postregli v začetku letošnjega leta, se nahaja v pripravah na koncert v okviru letošnjega Festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Ta bo potekal med 1. in 4. junijem v Ljubljani ter tekom junija na več prizoriščih po vsej Sloveniji. Vokalistko Tjašo Šimonka spremljajo pianist Primož Kramberger, basist Aleksander Varga, tolkalec Tomi Došen in violinist Miha Kavaš, na živih nastopih pa se jim pogosto pridružita še trobentač Urban Kolar in vokalistka Darja Kramberger.

Tokrat predstavljajo makedonsko ljudsko skladbo Makedonsko devojče, ki sicer velja za vsem dobro znano, vendar je v izvedbi zasedbe Ethnotrip dobila povsem novo, svežo in moderno, preobleko. Vendar navkljub sodobni zvočnosti ostaja prepoznavna. »Vsake skladbe se, ne glede na to, od kod je, lotevamo s spoštovanjem. Posamezne pesmi določenemu narodu pomenijo veliko, zato moraš biti pri prirejanju zelo previden,« je povedala Tjaša Šimonka in dodala, da je njihov namen »ohraniti dušo pesmi. Smo mnenja, da vse, kar dodamo in spremenimo, ne uniči bistva skladbe. Gre za naš pogled na to.« Zagotovo je ena od odlik njihovega dela decentnost, katero so v tem primeru pospremili z liričnim violinskim solističnim vložkom, ki izraža posebno življenjsko toplino.

Glasba in besedilo: makedonska ljudska skladba

Aranžma: Ethnotrip

Promocijske fotografije: Matjaž Varga

Ethnotrip: Kdo bo pil iz bistrega studenca?

Zasedba je tudi sicer znana po prirejanju ljudskih skladb s področja Balkana, zato so na album Kdo bo pil iz bistrega studenca? uvrstili nekaj bolj in nekaj manj znanih skladb, ki so jih skušali obuditi k življenju in z njimi ohraniti tradicijo ljudske glasbe živo. Priredbam bosanskih, hrvaških, madžarskih, makedonskih in slovenskih ljudskih skladb so nadeli simbolični naslov, s katerim občinstvo sprašujejo, »kdo si bo upal zajeti vodo iz izvira naše glasbe? Smo instant družba. Premalo časa si vzamemo za stvari, ki so zares pomembne. Glasba je hrana za človeško dušo, a kaj, ko si ne znamo vzeti dovolj časa, da bi ji zares prisluhnili. Postala je le nekakšna zvočna kulisa našega vsakdanjika. Z naslovom želimo poslušalce spodbuditi k temu, da si vzamejo čas in nam zares prisluhnejo,« so besede, s katerimi je Tjaša Šimonka še povabila k posluhu albuma.

Kritiški odzivi na album Kdo bo pil iz bistrega studenca? zasedbe Ethnotrip:

»Izstopajoči vokal pevke Tjaše Šimonka je pospremljen z več kot solidno instrumentalno spremljavo, podrejeno vokalu, sama pa poskrbi za to, da skladbe, kot sta denimo Makedonsko devojče in Kad ja pođoh na Bembašu, slišimo v nekoliko sodobnejši, a še zmeraj prepoznavni izvedbi.« (Veljko Njegovan, Mladina)

»Če Tjaša skrbi za pristnost, Aleksander Varga s poudarjenim basom ta isti zvok objame v sodobnost. Zato bi pravzaprav lahko dejali, da Kdo bo pil iz bistrega studenca?, tudi zaradi ponavljajočih se motivov, združuje dva svetova: tistega nekoč in tega zdaj. Tistega tu in onega tam.« (Nina Novak, Jazzetna)

Album Kdo bo pil iz bistrega studenca? je izšel 15. januarja 2016 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite intervju s Tjašo Šimonka, ki napoveduje koncert na Festivalu Godibodi.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.