Ethnotrip s skladbo Što imala k’smet Stamena napoveduje album Kdo bo pil iz bistrega studenca?

Ethnotrip: Kdo bo pil iz bistrega studenca?

Zasedbo Ethnotrip, ki deluje od leta 2009 in se je pred dvema letoma predstavila z istoimenskim prvencem, od pričetkov delovanja sestavljajo glasbeniki, ki jih je moč slišati tudi v drugih zasedbah, in sicer vokalistka Tjaša Šimonka, violinist Miha Kavaš, pianist Primož Kramberger, bas kitarist Aleksander Varga in tolkalec Tomi Došen, medtem ko se zasedbi na koncertih občasno pridružita še vokalistka Darja Kramberger in trobentač Urban Kolar. Potem ko so predstavili skladbo Snočkar, priredbo prekmurske ljudske pesmi, s singlom in videom Što imala k’smet Stamena napovedujejo drugi album Kdo bo pil iz bistrega studenca?, ki izide januarja pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Što imala k’smet Stamena je energični kolo oz. »makedonska ljudska skladba, ki govori o tem, da mlado Stameno bolna mati pošlje po vodi, ona pa se na poti domov ustavi v vasi in z vaščani zapleše kolo,« je obrazložil Aleksander Varga. Skladba se prične z večglasnim a capella petjem, nakar se vključi še instrumentalna podpora, ki je v nadaljevanju – z nekaj violinskimi solističnimi vložki – povsem enakopravna z vokalnim delom, kjer se glavna tema ponavlja vse do izteka skladbe. Ob tej priložnosti so v sodelovanju z Matejem Kolmankom in Gregorjem Purgajem pripravili tudi pripadajoči video Što imala k’smet Stamena.

Glasba in besedilo: makedonska ljudska skladba
Aranžma: Ethnotrip
Video: Matej Kolmanko in Gregor Purgaj

Album Kdo bo pil iz bistrega studenca? bo tako kot predhodnik prinašal priredbe ljudskih skladb s področja Balkana, kajti zasedba se »navdušuje nad ljudskim izročilom in svoj repertoar črpa v bogati glasbeni zakladnici Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Bosne, Anglije in Rusije.« Ob tem pogostokrat poseže po že skoraj pozabljenih melodijah, da bi jih obudila k življenju in približala občinstvu v novi preobleki, s čimer ohranja tradicijo ljudske glasbe predvem živo.

Album Kdo bo pil iz bistrega studenca? izide 15. januarja 2016 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.