Februarsk-e-novičke Ustvarjalnega polja Celinka.si in Zavoda Godibodi

V Celinkinih vrstah je zimskega počitka nepreklicno konec. To dokazuje živahna izmenjava datotek in drugih oprijemljivih dokazov ustvarjalnosti naših prijateljev. Tako skorajda ne mine več dan brez nove skladbe, vesti o novih koncertih in odmevov iz onih, ki so že mimo.

In ker se tudi po slovenski ljudski tradiciji lahko danes (dan po svetem Valentinu) že lotevamo novega dela na – v našem primeru – ustvarjalnem polju, se v tokratnih novicah posvečamo načrtom in novostim, zaradi katerih bo letošnja pomlad bolj spevna.

Oziroma pa se tudi naprej, proti poletju, ki ga tradicionalno preživljamo na festivalu Godibodi. Tokrat razkrivamo še dva protagonista na letošnji izdaji festivala, ki bo (to ste si bržčas že zabeležili) od 7. do 10. To sta novomeški duet Tretji kanu in prekaljeni vsestranski ustvarjalec Mistermarsh (aka Martin Štibernik). Če sta kanujevca nepopisan list, potem je Mistermarsh … zajetna knjižna zbirka, bestseller, če hočete. O ozadju obeh imen, predvsem pa temu, kar nam v posluh nudita zdaj, pišemo obširneje malo nižje.

Še nižje pa tudi o vseh drugih dobrotah februarskega pridelovanja na Celinkinem ustvarjalnem polju.

Naj vam bo v veselje!

NAPOVEDujemo: GODIBODI 2017 – 2.: TRETJI KANU

Pred kratkim je na družabnih omrežjih lepo završala vest o tem, da kanimo na letošnjem festivalu Godibodi en večer v celoti posvetiti novi dolenjski muziki, novim zvenom ustvarjalcev, ki pričajo o odločnem preporodu tamkajšnje popularnoglasbene scene. Ob boku Bortu Rossu, dobremu znancu festivala (na njem se je namreč predstavil leta 2015), bosta letos stali dve sveži imeni, Lamai in Tretji kanu.

S kanujevcema Anjo Pavlin in Janom Medletom smo se srečali, ko je bilo zunaj peklensko mrzlo. Govorili smo o vsem, o njuni želji, vzgibih za glasbo, o kateri bomo po izidu njunega prvenca gotovo še precej govorili, o imenih, ki ju navdihujejo … zraven srkali vroč čaj in se v mislih potapljali v mesece, ko ju bomo lahko slišali tudi v živo.

Kanujevca sta dovolj mlada za ideale in dovolj zrela za resne pomike k njim. To dokazuje tudi single V mleku, ki bo – skupaj z videospotom – javno zazvenel že čez nekaj dni. Za pokušino je tu kratek odlomek skladbe. V njej je mleko - tako Anja, avtorica besedila -  “prispodoba za slepo sledenje družbenim tokovom. Apatičnemu plavanju v tej beli tekočini nasproti postavljam neskončno iskanje pristnega človeškega stika”.

V branje pa vam dajemo tudi zapis srečanja, ki bi se lahko komot dogodilo tudi na tretjem kanuju, na gladini objema, s katerim Krka nemo in zvesto boža svoje Novo mesto.
PREBERITE VEČ

NAPOVEDujemo: GODIBODI 2017 – 3./ MISTERMARSH

Odprtje festivala Godibodi bo letos pripadlo Mistermarshu. To “čudežno bitje” bo na predstavilo s strani kritikov zelo, zelo čislano avtorsko ploščo Altamira.

Ta se je v avtorjevih mislih sprehajala celo desetletje, medtem pa je prehodil slovensko glasbeno sceno in si nabiral kilometre v različnih žanrih, od narodnozabavne s skupino Slapovi do pop glasbe in tandema s Karmen Stavec. Sodeloval je tudi z Janom Plestenjakom, Vladom Kreslinom

S tokratnim projektom je pokazal pogum, se razgalil in predstavil svojo resnico. Če je španska Altamira jama, ki prikazuje paleolitsko umetnost, je Mistermashova odblesk njegovih intimnih globin.

Ko boste brali pogovor z njim, nikar ne pozabite nastaviti kanala na njegovo muziko. In če vam ne bo zadosti, je tu še recenzija izjemne in v vsem posebne glasbene plošče.
PREBERITE VEČ

NOVO: Rudi Bučar / Samo ti

Foto: Bojan Stepančič

Gotovo se spomnite zmagovalne skladbe Festivala slovenske popevke 2009 z naslovom Samo ti, ki jo je ob spremljavi simfoničnega orkestra RTV Slovenija tedaj odlično odpela Anika Horvat. Avtor besedila in glasbe, sicer priljubljeni istrski ljudski godec Rudi Bučar, se je po osmih letih odločil, da bo intimno izpovedni skladbi, iz katere veje, »čista ljubezen«, dal povsem novo podobo.
PREBERITE VEČ

NOVO: Bas in Glas / Je ‘mela pesmi zato, da jih je pela naglas!

Foto: Studio Per-Kofol

Po več kot dveh letih premora dvojec Bas in glas predstavlja novi single z naslovom Je ‘mela pesmi zato, da jih je pela naglas! Gre za samostojno in enovito skladbo, ki je sestavljena iz dveh delov, slednja pa se medsebojno vsebinsko in oblikovno dopolnjujeta.
PREBERITE VEČ

ČESTITAMO: Boštjan Gombač / Nagrada Prešernovega sklada za leto 2017

Priznamo, srce nam je zaigralo ob vesti, da je upravni odbor Prešernovega sklada podelil nagrado Prešernovega sklada za leto 2017 tudi našemu dobremu prijatelju, spoštovanemu Boštjanu Gumbaču. Na tem mestu mu za častno priznanje čestitamo tudi uradno, z željo, da ga dobra volja (in sapa) ne bi zapustila še dolgo, dolgo!

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Comments are closed.