Festival Godibodi na pol poti do velikega zaključka

Še do nedelje v Ljubljani, Mariboru, Kranju in na Ptuju

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je v sredo zvečer že sedmič odprl svoja vrata. Oder Letnega vrta Hostla Celice v Ljubljani je zadonel v energiji mladih. Nanj sta se povzpela Gregor in Nina Volk ter zagrela občinstvo s premiernim izvajanjem ljudskih skladb v sodobni, moderni, preobleki in poslušalcem ponudila popolno sožitje z naravo, saj so se jima pri igri in petju pridružili celo ptički.

Prvi nedeževen večer po daljšem obdobju so v drugem delu še dodatno razvejali člani mlade zasedbe Čedahuči, ki pravkar snemajo svojo ploščo Severnica. Izvedli so pesmi s te, a tudi pesmi, ki so jo uvrstili na svojo prvo, malo ploščo Ep iz lanskega leta.

Oba koncerta sta spremljala slikarja, Kostja Bras in Brina Torkar, ki sta tekom koncertov ustvarjala in tudi ustvarila umetnije, ki bodo v prihodnosti razstavljene. Prisotni so njuno delo lahko spremljali na projekciji, ki se je prikazovala na zidu Letnega vrta.

Isti večer je Festival Godibodi odmeval tudi v kranjski Layerjevi hiši z nastopom Uršule Ramoveš in Fanti z Jazbecove grape.
Že v sredo popoldne je 7. Festival Godibodi začel z okroglo mizo na temo resonančnosti v glasbi, umetnosti, znanosti, filozofiji, prostoru in življenju. Janez Dovč, po izobrazbi fizik, a predvsem glasbenik in idejni začenik Festivala Godibodi, je na samem začetku zaigral na resonančno glasbilo Teslov transformator (Tesla coil), ki temelji na električnem (resonančnem) nihajnem krogu. Gre za  glasbilo, ki je med prisotnimi vzbudil nemalo zanimanja, tudi začudenja.

Janko Rožič iz KUD-a Sestava, arhitekt in esejist, je dejal, da »v nekdanjem vojaškem zaporu želimo odpreti prostor za umetnost, ki ni umetna in znanost, ki ni zgolj znanstvo z znaki, številkami in formulami, temveč stvarno ustvarjalno polje, dejanski prostor prostosti in nove preprostosti.« Le-ta je povezoval pogovor, v katerem so poleg že omenjenega Janeza Dovča sodelovali še: Janez Križaj (snemalec in oblikovalec zvoka ter akustik), dr. Miro Rozman (elektrotehnik in izumitelj), prof. dr. Dean Komel (filozof in predavatelj na Filozofski fakulteti), prof. dr. Janko Jamnik (znanstvenik in direktor Kemijskega inštituta), Jiri Kočica (kipar in predavatelj, član KUD-a Sestava) in Barbara Korun (pesnica).

Sodeč po poglobljeni in dolgi razpravi, je tema vzbudila dovolj zanimanja za nadaljevanje.

Na drugem večeru 7. Festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi so nas člani KED-a Folk Slovenija popeljali po regijah Slovenije, a tudi tujih deželah. Društvo povezuje raziskovalce, izvajalce in pedagoge ter skrbi za njihovo rast, promovira uporabo ljudskih in etnomuzikoloških virov ter se zavzema za zbiranje in objavo knjižnih, zvočnih ter avdiovizualnih gradiv, ob tem pa svoje poslanstvo realizira s prirejanjem tematskih koncertov, delavnic, predavanj, okroglih miz in simpozijev.

Letni koncert je tokrat približal najbolj reprezentativni odsev dela članov zadnjega obdobja: sodobno poustvarjanje ljudskih pesmi in viž glasbenih tradicij slovenskih etničnih pokrajin ter makedonskega, šrilanškega, japonskega in arabskega izročila, od najbolj tradicionalnega do najsodobnejših glasbenih obdelav in improvizacij.
Ljudska glasba je vnovič dokazala, da je še kako živa in da zmore izvabiti čustva iz slehernega poslušalca, četudi ne razume jezika, v katerem je le-ta peta. Ušesa so bila tudi v tem večeru namreč več kot odprta.

V nadaljevanju

V prihodnjih dneh se Festival Godibodi nadaljuje poleg Ljubljane še v treh slovenskih krajih. V mariborskem KGB-ju bosta nocoj nastopila Aphra Tesla in Igor Bezget, jutri pa Andrej Trobentar s skupino Dar. Aphra in Igor se bosta v soboto predstavila tudi v Muzikafe-ju na Ptuju, v nedeljo pa sledi še koncert skupine Jurki & Basisti v Layerjevi hiši v Kranju.

Nocoj bo Andrej Trobentar, ki so ga kritiki in uredniki uvrstili med deset najboljših domačih rock pevcev vseh časov, s svojo skupino na osrednjem, ljubljanskem, prizorišču predstavil novo ploščo ‘Dar’. Čudovit program pa je pripravila tudi zasedba Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape. Jutri bosta na istem odru nastopila še duo Bas & Glas ter skupina Jurki & Basisti, ki tako kot Andrej Trobentar predstavljata nove glasbene albume, ki so v festivalskem času izšle pri glasbeni hiši Celinka.si.

Pred koncertom bo popoldne v Celici potekala bobnarska delavnica z Ninom Mureškićem. Prav tako pa smo pripravili prav posebno glasbeno doživetje za naše najmlajše. Jutri dopoldne bo namreč na letnem vrtu Hostla Celica potekala glasbena delavnica za otroke z Majo Pihler-Stermecki, bolj znano kot Bilbi, in Gregorjem Stermeckijem. Otroci bodo skupaj z Bilbi odkrivali, kako nastaja skladba in skozi igro ter ritmično-melodične vaje iskali osnovne sestavine in začimbe, potrebne za kreativni proces pisanja skladbe. Poučili se bodo tudi o tem, kako skladbe predstaviti občinstvu, na koncu delavnic pa bodo svoje umetnine predstavili tudi “pravi” publiki – staršem. V kolikor bodo pri tem uspešni, se v kratkem obeta celo himna za Festival Godibodi.

Odprite ušesa!

www.godibodi.si

GODIBODI – ODPRITE UŠESA
4.-8. JUNIJ – KOPER, KRANJ, LJUBLJANA, MARIBOR, PTUJ

Program

Petek, 6. junij

Letni vrt, Hostel Celica (Ljubljana), ob 20:00, vstopnina 8 €
Andrej Trobentar & Dar / Uršula Ramoveš & Fantje z Jazbecove grape

KGB (Maribor), ob 21:30, vstopnina 5 €
Aphra Tesla & Igor Bezget

Sobota, 7. junij

Letni vrt, Hostel Celica (Ljubljana), ob 20:00, vstopnina 8 €
Bas & Glas / Jurki & Basisti

KGB (Maribor), ob 21:30, vstopnina 5 €
Andrej Trobentar & Dar

Muzikafe (Ptuj), ob 20:30, vstopnina 10 €
Aphra Tesla & Igor Bezget

Nedelja, 8. junij

Layerjeva Hiša (Kranj), ob 21:00, vstop prost
Jurki & Basisti

Spremljevalni program

Petek, 6. junij

Galerija Srečišče, Hostel Celica (Ljubljana), ob 17:00, cena delavnice 10 €
Bobnarska delavnica z Ninom Mureškičem
(prijava na info@godibodi.si)

Sobota, 7. junij

Letni vrt, Hostel Celica (Ljubljana), ob 10.00, brezplačno
Glasbena delavnica za otroke z Majo Pihler-Stermecki, BILBI
(prijava na info@godibodi.si)


www.godibodi.si

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice, Godibodi. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>