Festival Godibodi nikdar ne razočara. Festival Godibodi odpira ušesa!

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je v sredo, 4. junija že sedmič odprl svoja glasbena vrata. Glavno prizorišče je bilo tako kot predhodnji dve leti na Letnem vrtu Hostla Celice v Ljubljani, medtem ko so koproducenti poskrbeli, da je kakovostna slovenska glasba zazvenela tudi v Kopru (Bar Cameral), Kranju (Layerjeva hiša), Mariboru (KGB) in na Ptuju (MuziKafe).

Čeprav je bilo nekaj spremljevalnih dogodkov, povezanih z letošnjim Festivalom Godibodi že prej – 20. maja je bila otvoritev fotografske razstave Godibodi in Sozvočja 2013 Bojana Stepančiča in 3. junija otvoritev slikarske razstave Tri slike četrtič Mitje Ficka, medtem ko je istega večera zazvenela glasba Matije Solceta in prijateljev – za pričetek velja sreda, 4. junija in okrogla miza na temo resonančnosti v glasbi, umetnosti, znanosti, filozofiji, prostoru in življenju, na kateri je Janez Dovč zaigral na resonančno glasbilo Teslov transformator (Tesla coil), ki temelji na električnem (resonančnem nihajnem krogu). Premierni izvedbi je sledila razprava z gosti, poleg Janeza Dovča (fizik in glasbenik) in Janka Rožiča (arhitekt in esejist), hkrati povezovalca okrogle mize, še: Janez Križaj (snemalec in oblikovalec zvoka ter akustik), dr. Miro Rozman (elektrotehnik in izumitelj), prof. dr. Dean Komel (filozof in predavatelj na Filozofski fakulteti), prof. dr. Janko Jamnik (znanstvenik in direktor Kemijskega inštituta), Jiri Kočica (kipar in predavatelj, član KUD-a Sestava) in Barbara Korun (pesnica).

Tej je sledil koncert. Prvi večer je prevevala energija mladih. Na oder sta se povzpela Gregor in Nina Volk, ki sta prav v ta namen pripravila poseben program ljudskih skladb v modernih preoblekah, katerih izvajanje sta pospremila s spremljavo na Hammond orgle, kitaro, violino in orglice. Sodeč po bučnem aplavzu, ki sta ga bila deležna, tovrsten koncert zagotovo ni bil tudi zadnji. Pri Založniški hiši HAD bo v kratkem luč dneva ugledala plošča Severnica, ki jo prav v teh dneh snema mlada zasedba Čedahuči. Ti so v drugem delu prvega večera razvneli občinstvo v enem prvih letošnjih nedeževnih večerov.

Nina & Gregor Volk, foto: Bojan Stepančič

Oba koncerta sta spremljala slikarja, ki sta tekom koncertov ustvarjala po navdihu, ki je prihajal z glasbenega odra. Kostja Bras je pospremil Gregorja in Nino Volk, medtem ko je Brina Torkar sledila glasbi skupine Čedahuči.

Istega večera je Festival Godibodi zazvenel še v Layerjevi hiši v Kranju, kjer so se predstavili Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape.

Dež se je vzdržal tudi vse druge dni za časa trajanja Festivala Godibodi in, očitno, raje odprl ušesa ter prisluhnil ljudski glasbi, ki je obogatila drugi večer z letnim koncertom Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija pod sloganom Slovenija, moja dežela. Na odru se je zvrstilo več kot 60 nastopajočih, ki so prisotne v prvem delu popeljali skozi regije slovenske dežele (Cintare, Kerlci, Katice, Tomaž Podobnikar, Jasmina Levičar, Mateja Bobek, Emil Zonta, Janez Dovč), medtem ko so v drugem delu lahko prisluhnili sodobnim preoblekam ljudskih pesmi in viž makedonskega, šrilanškega, japonskega in arabskega izročila (Pella, Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona s skupino, Nagisa Moritoki, Trio Nur, Vruja). Koncert je bil brezplačen in tako dostopen širšemu občinstvu, ljudska glasba pa je vnovič dokazala, da zmore izvabiti čustva iz slehernega poslušalca, ne glede na to, od kje prihaja.

Metod Banko & Teo Collori sta tega večera razvnela Bar Cameral v Kopru.

Petek popoldne in bobnarska delavnica Nina Mureškiča sta dodobra zagrela učeče odprtih ušes za večerno koncertno nadaljevanje, ko je Andrej Trobentar & DAR ob spremljavi basista Nina de Glerie in violinista Matjaža Sekneta predstavil novo ploščo Dar, ki je pred kratkim izšla pri Glasbeni hiši Celinka.si. Gre za eno redkih odrskih pojavljanj enega najboljših domačih rock pevcev vseh časov, ki ga mnogi pomnijo po delovanju z zasedbo Na lepem prijazni. Drugi del večera je pripadel Uršuli Ramoveš in Fantom z Jazbecove grape, ki so svoj nastop obogatili z gostovanjem Janeza Ramoveša in branjem njegovih pesmi, od samega začetka tesno prežetih z Uršulino glasbo.

Mirko Malle in Jana Božič sta slikarja, ki sta skušala upodobiti glasbo, kateri sta bila priča, medtem ko so prisotni njuno delo lahko spremljali na projekciji na zidu Letnega vrta Hostla Celice.

KGB v Mariboru sta zvočno obogatila Aphra Tesla & Igor Bezget.

Sobota dopoldne je bila rezervirana za najmlajše. Otroška glasbena delavnica z Bilbi je otroke povedla v svet ustvarjanja in jim omogočila, da bodo morda nekega dne zares razprli krila in čez leta morda s svojimi avtorskimi skladbami nastopili prav na Festivalu Godibodi.


Otroška delavnica z Bilbi, foto: Goran Antley

Večer je bil tesno povezan z novimi izdajami Glasbene hiše Celinka.si, že od samega začetka soorganizatorice Festivala Godibodi. Svež in mlad dvojec Bas in Glas je predstavil svoj prvenec Časovni (u)stroj z družbeno odgovornimi rapersko-gledališkimi interpretacijami, pospremljenimi le z basom in nekaj efekti. Sledil je nastop zasedbe Jurki & Basisti, ki je predstavila istoimensko ploščo.


Bas & Glas , foto: Jure Matoz

Lina Pervanje in Teja Gerkman sta sta spremljali koncerta in ustvarili izdelka, ki bosta v prihodnosti skupaj z vsemi drugimi razstavljena.

Andrej Trobentar & DAR je nastop prejšnjega dne nadaljeval v KGB-u v Mariboru, medtem ko sta Aphra Tesla & Igor Bezget glasbeno obogatila MuziKafe na Ptuju.

Andrej Trobentar, foto: Jure Matoz

7. Festival Godibodi se je sklenil v nedeljo, 8. junija z nastopom zasedbe Jurki & Basisti v Layerjevi hiši v Kranju.

Festival Godibodi je tudi letos dokazal, da želi občinstvu za simbolično vsoto v znesku 8 evrov, kolikor so stale vstopnice za koncertni večer na Letnem vrtu Hostla Celica v Ljubljani, kakovostno avtorsko slovensko glasbo širiti med čim širši krog tistih, ki znajo kakovost prepoznati tudi znotraj svojih meja. V ta namen je, kot novost letošnjega festivala, za časa trajanja samega festivala deloval spletni Godibodi radio, ki je vrtel vse dosedanje izdaje Glasbene hiše Celinka.si, a tem so se po nekaj dneh pridružile tudi izdaje Založbe Kuhna. Novost letošnjega festivala je prav tako Godibodi blog z aktualnimi vsebinami in širokim naborom raznolikih piscev.

Ker Festival Godibodi odpira ušesa in poskuša biti družbeno odgovoren in aktiven, se bo njegova ekipa tudi v prihodnosti trudila odpirati ne le ušesa, temveč obzorja, zato v prihodnjem letu vsi privrženci zagotovo lahko pričakujejo še kakšno novost. Z raznolikim programom, ki ga je Godibodi ponudil letos, zagotovo ni razočaral nikogar.

Odprite ušesa!

www.godibodi.si

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice, Godibodi. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>