Gde ima voda studena, Radule napoveduje album zasedbe Ethnotrip

Ethnotrip: Kdo bo pil iz bistrega studenca?

Potem ko je zasedba Ethnotrip predstavila skladbo Snočkar in nekoliko kasneje še singel ter video Što imala k’smet Stamena, s katerima je napovedala izid novega albuma, neposredno pred njim in koncertno promocijo v posluh ponuja še tretji singel Gde ima voda studena, Radule. Zasedba sicer deluje od leta 2009, sestavljajo pa jo vokalistka Tjaša Šimonka, violinist Miha Kavaš, pianist Primož Kramberger, bas kitarist Aleksander Varga in tolkalec Tomi Došen, medtem ko se jim na koncertih občasno pridružita še vokalistka Darja Kramberger in trobentač Urban Kolar. Pred tremi leti so se predstavili s prvencem Ethnotrip in prihodnji teden pri Ustvarjalnem polju Celinka.si izide njihov drugi album Kdo bo pil iz bistrega studenca?

Najnovejši singel, srbsko ljudsko skladbo Gde ima voda studena, Radule, je zasedba priredila in uvrstila na album zato ker »nam je bila zaradi neparnih ritmičnih vzorcev velik izziv,« pove Aleksander Varga. Če je bila glavna akterka prejšnjega singla Što imala k’smet Stamena ženska, Gde ima voda studena, Radule v središče postavlja moškega, ki svoje razočaranje v ljubezni zapija v gostilni s kolegom. Gre za skladbo, ki temelji na vokalni liniji, medtem ko instrumentalna zasedba ponuja ritmično podporo s poudarjenim basom. Izjema je violinski solistični vložek, ki razbije monotonost.

Glasba in besedilo: srbska ljudska skladba
Aranžma: Ethnotrip

Album Kdo bo pil iz bistrega studenca? bo tako kot predhodnik prinašal priredbe ljudskih skladb s področja Balkana, kajti zasedba se »navdušuje nad ljudskim izročilom in svoj repertoar črpa v bogati glasbeni zakladnici Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Bosne, Anglije in Rusije.« Ob tem pogostokrat poseže po že skoraj pozabljenih melodijah, da bi jih obudila k življenju in približala občinstvu v novi preobleki, s čimer ohranja tradicijo ljudske glasbe predvsem: živo.

Album Kdo bo pil iz bistrega studenca? izide 15. januarja 2016 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.