Glasbeni spominek: Aritmija

Zasedba Aritmija na Festivalu Godibodi 2009 (foto: Bojan Stepančič)

Pisalo se je leto 2002, ko sta kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa Dino pričela s preigravanjem ljudskih skladb z Balkana, ki ju je navduševal z nenavadnimi ritmi in zapeljivo melodiko. Vendar se jima je preplet dveh kitar zdel nekoliko preveč okrnjen, zato sta k sodelovanju povabila še tri prekaljene glasbenike, Vasilija Centriha, Janeza Modra in Bora Zakonjška. Petorica, vešča muziciranja na tradicionalnih (tarabuka, tapan), klasičnih (violina, klasična kitara) in sodobnih instrumentih (bobni, električna kitara, električni bas) je rodila zasedbo Aritmija in se v prihodnjih letih uveljavila s prepoznavnim – takorekoč novim – žanrom, ki mu še najbolje pristoji oznaka etno-rock. Repertoar črpajo v makedonski, bosanski, bolgarski in ciganski ljudski glasbi, ki jo nadgrajujejo z bogatimi avtorskimi aranžmaji in avtorskimi skladbami, zazrtimi v tradicijo Balkana.

Aritmija: Gonilna sila

Gonilna sila (Celinka.si, 2007)

Prvenec zasedbe prinaša melos jugovzhodne Evrope skozi priredbe makedonskih, bosanskih in bolgarskih ljudskih skladb v družbi štirih avtorskih. A četudi je album instrumentalen, ohranja pestrost in razgibanost, vpeto v solistične vložke posameznih instrumentov, ki se med seboj neprestano izmenjujejo.

… krasno zlivanje akustičnih in ozvočenih inštrumentov, ki družno, v žaru strastne igre, katero je na albumu še kako čutiti, ustvarja ritmično zapletenost, zvočno razburkanost in za takšne komade prepotrebno tenzijo ali drugače rečeno odlaganje katarze.” (Mario Batelić, Radio Študent)

Aritmija: Aritmija live

Aritmija live (Celinka.si, 2010)

Potem ko je zasedba Aritmija očarala ne le slovensko, temveč tudi dunajško in londonsko občinstvo, so se člani odločili za live album, ki bi odrsko energičnost prenesel tudi v domače sobe. Gre za posnetek koncerta v Stari elektrarni, ki se je odvil  spomladi leta 2009 v sklopu festivala Godibodi in za album, na katerem prevladuje avtorska glasba orientalskega duha.

… vse do zaključne silno energične in togotno razbeljene Gonilna sila, je to album, ki bo fasciniral prav vse dovzetne za glasbeno izzivalnost šokantne drugačnosti.” (Aleš Podbrežnik, Rockline)

Aritmija: Ulica/Street

Ulica/Street (Celinka.si, 2012)

Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa Dino sta se vrnila na začetek in znova postala duo. Že sam naslov pove, da je album – posvečen uličnim glasbenikom – posnet na ulici, in sicer z namenom, da bi prenesel radoživost spontanega nastopa, četudi je zvok prečiščen in kristalno jasen. Navdih še vedno črpata na Balkanu, vendar so se med njiju prikradle tudi druge zvrsti, kot so flamenco, jazz in country.

Duo Aritmija je s ploščo dodal ton v zvočni mozaik z velikim občutkom za finese, za melodično dušo prostora, ki (v tem primeru) diha z ulice, iz urbane sredice. Vsekakor gre za ploščo, ki je polna nekakšne spravljivosti in mehkobe, zveni namreč preprosto in »lahkotno«, četudi govori zgodbo ljudstev, ki so stoletja brusila svoj izraz na nemirnem in bojevitem terenu.” (Jože Štucin, Odzven)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.