Glasbeni spominek: Eva Hren & Sladcore

Eva Hren (foto: Nejc Saje)

Osrednja značilnost zasedbe, ki jo ob Evi Hren sestavljajo še klaviaturist Marko Boh, kontrabasist Marko Gregorič in bobnar Blaž Grm je žanrska raznolikost, ki jo vešče združujejo s slovensko ljudsko zapuščino, iz katere izvirajo. Vendar te ne poustvarjajo, kot so jo včasih, temveč v aranžmaje in interpretacijo vnašajo igrivost ter duhovitost, zaradi česar skladbe postanejo izredno gibljive. Samosvoj način dojemanja ljudske glasbe in obdelava le-te je zasedbi odprla vrata tudi na mednarodne odre. Predstavili so se na Shetlandskem folk festivalu na Shetlandskih otokih in se s prvencem uvrstili na 19. mesto lestvice World Music Chart.

Eva Hren & Sladcore: SLO

SLO (Menart / Celinka.si, 2009)

Zapuščina slovenske ljudske glasbe ima na albumu SLO povsem samosvoj zvok. Ne gre le za ljudske skladbe, ki bi dobile novo preobleko, gre za žanrsko raznovrstnost, spojeno v novo celoto, in za pretanjen minimalizem, ki v aranžmajih in interpretacijah Eve Hren ter zasedbe Sladcore postane izredno gibljiv. Ko k temu prištejemo še igrivost in duhovitost, staro in novo zares sobivata povsem složno.

Nadaljujemo z enim najbolj fascinantnih pojavov slovenske kulture, ki vselej preseneča.” (Jernej Šček, Novi glas)

Eva Hren & Sladcore: Etnosoul

Etnosoul (Celinka.si, 2012)

Že prvenec te zasedbe je široko sprejel raznolike žanrske vplive, a je drugi album še bolj odprt. Raznolikost instrumentalnih vložkov mnogih glasbenih gostov v skladbe vnaša napetost in pričakovanje, ki še stopnjuje dinamiko ter jo ohranja vse do konca, medtem ko kreativnost veje iz skladbe v skladbo drugače – sveže in unikatno.

Album »Etnosoul« je v celokupnem seštevku sproščena in silno zabavna skušnjava, ki bo privlčna zlasti za tiste, ki iščete neobičajno. To pot v običajnosti.” (Aleš Podbrežnik, Rockline)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.