Glasbeni spominek: Jararaja

Jararaja (foto: Bojan Stepančič)

Večpomensko ime zasedbe, ki jo sestavljajo harmonikar Janez Dovč, violinist Vasilij Centrih, kontrabasistka Petra Trobec in klarinetist Gregor Budal, izraža natanko tisto, kar seva tudi iz njihove glasbe govorice – Jararaja. Duhovitost in igrivost te zasedbe, ki ji ni tuje niti petje, a še manj igranje z besedami, ljudsko glasbo, iz katere črpa in je naslonjena nanjo, prestavi iz preteklosti v sedanjost in jo uglasi s časom ter prostorom, v katerem se nahajamo zdaj. A tekom njihovih nastopov, marsikdaj obogatenih z gostom tolkalcem Sergejem Ranđelovićem RunJoem, čas ne mineva, temveč traja in postane neulovljiv.

Jararaja: Jara raja

Jara raja (Celinka.si, 2006)

Če beseda »jara« pomeni pomladanska, mlada in nova ter je izpeljanka iz indijskega izraza za leto in poletje, medtem ko »jarem« pomeni sestaviti in sklopiti, »jaren« pa čist in zveneč glas, in »raja« v sebi nosi več pomenov, od starodavnega slovenskega plesa do indoevropskega korena za besedi raj in rad, glasba zasedbe, ki se je poimenovala Jararaja in svoj prvenec naslovila Jara raja, postaja in ostaja razigrana in neulovljiva, rajajoča …

Jararaja: Jararajanje z gosti

Jararaja z gosti (Celinka.si, 2006) – dvd

Gre za posnetek koncerta iz Križank, ki je zasedbi in njeni glasbi dodal neslutene razsežnosti, za kar gre zasluge pripisati tudi gostom, ki so se jim pridružili na odru: violinistka Anja Bukovec, Godalni kvartet Ethnodelia, bobnar Sergej Ranđelović RunJoe, ženska vokalna zasedba Katice in legendarna slovenska pevka Ditka Haberl.

Mojstrsko obvladovanje instrumentov jim daje osupljivo svobodo interpretacije. Bolj ko poslušalcem zastaja dih, bolj se godcem poglablja navdih. Na njihovih nastopih se gode in godi združevanje nasprotij med aktivnim in pasivnim, vzvišenim in banalnim, novim in starim, skratka kontrapunkt ustvarjalnosti in tradicije, nekaj renesančnega, še več resonančnega …” (Janko Rožič)

Jararaja: Od srede do torka

Od srede do torka (Celinka.si, 2010)

Ob stalnih članih zasedbe in pridruženemu tolkalcu Sergeju Ranđeloviću RunJou, so tokrat muzikaličnosti doprinesli tudi gostje, kitarist Robi Pikl, citrarka Irena Zdolšek, kontrabasist Žiga Golob in trobentač Luka Ipavec. Slušni mozaik dvanajstih skladb tudi tokrat premore jararajovski pridih, medtem ko je za ilustracije na naslovnici albuma poskrbela akademska slikarka Brina Torkar.

Ob tej plošči je namreč mogoče tudi prav veselo plesati, se razposajeno zabavati ali jo neobremenjeno poslušati kar mimogrede.” (Darinko Kores Jacks, Večer)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.