Glasbeni spominek: Katarchestra

Katarchestra (foto: Kavčič)

Idejni vodja zasedbe Katarchestra je pianistka in skladateljica ter dobitnica Deloitte Jazz Award v letu 2009 Kaja Draksler, ki je za potrebe projekta Katarchestra zbrala osemčlansko glasbeno godbo. Člani prihajajo iz Sicilije, Bolgarije, Češke, Romunije in Slovenije ter godejo s pomočjo klasične, jazzovske in etno glasbe. Od tod tudi pestra bera instrumentov. Ob Kaji Draksler (klavir), ima občinstvo možnost prisluhniti Kristijanu Kranjčanu (čelo), Leonardu Grimaudu (kitari), Petri Klemetovi (flavta), Rodici Joan (oboa), Rosolinu Marinellu (klarinet in sopranski saksofon), Atanasu Popovu (bobni in marimba), medtem ko jih spremlja Florinda Piticchio (vokal), ki še dodatno poudari medkulturni dialog.

Katarchestra: Katarchestra

Katarchestra (Celinka.si, 2007)

Album Katarchestra prinaša glasbo, prežeto s klasičnimi, jazzovskimi in ljudskimi vplivi, a slednji vendar predstavljajo temelj, saj zasedba poustvarja slovenske, sicilijanske, češke in bolgarske ljudske skladbe, ki jih je aranžmajsko priredila Kaja Draksler, četudi gre v ozadju zaslišati še vpliv marsikaterega drugega žanra. Prav prežemanje raznolikosti albumu daje poseben in unikaten zvok, ki je zaradi prehajanja iz jezika v jezik – odvisno s katerega dela Evrope prihaja posamezna skladba in kateri deželi se glasbeniki v danem trenutku poklanjajo – še toliko bolj zanimiv.

Moja osnovna ideja je bila uporabiti ljudsko vižo in jo preoblikovati. Eden izmed pomembnejših ciljev pri vsem skupaj je bil predstaviti kompleksnost v preprostosti in po drugi strani izrazno moč ljudske glasbe. Pri aranžiranju sem uporabila nekatere elemente, ki so tipično ljudski: repeticije, specifičen glas, močan ritem, spontano improviziranje in atmosfero. Pri orkestraciji, izbiri inštrumentov in fraziranju pa je opaziti zaledje v klasični glasbi, medtem ko se jazzovski pristop zazna predvsem v harmonizaciji in v solističnih vložkih. (Kaja Draksler o albumu Katarchestra)

Na Godibodi blogu preberite tudi intervju s Kajo Draksler.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.