Glasbeni spominek: Katice

Katice (foto: arhiv)

Članice ženske vokalne skupine Katice iz Ljubljane druži navdušenje nad pestrostjo ljudske pesmi in želja po iskanju novih poti modernega priokusa, vselej povezanega s starimi, preprostimi in lepimi pesmimi. A zanje ljudsko petje ni le dobro petje, temveč tudi drugačnost scenskega nastopa, zanimivost glasbenih aranžmajev, ki nikdar ne izrabljajo ljudskega izročila, temveč izvabijo najlepše. Kkljub temu, da prepevajo pesmi vseh slovenskih pokrajin, so v srcu najbolj zavezane obrobju slovenskega etničnega prostora, Reziji, Beli krajini, Istri in Prekmurju. Skupina se je doslej predstavila na številnih domačih in mednarodnih festivalih doma in v tujini ter sodelovala z mnogimi imeni iz sveta ljudske in pop ter rock glasbe.

Katice: Oj, fijole, novo leto je!

Oj, fijole, novo leto je! (Celinka.si, 2009)

Album prinaša šopek slovenskih zimskih koledniških in voščilnih pesmi, ki so se pele ob božiču, novem letu, treh kraljih in svečnici. A četudi opevajo praznični čas, album predstavlja odmik od blišča in kiča, ki sta pogosto spremljevalca praznikov, in nudi občutek vračanja k intimnemu doživljanju prazničnega časa, ki je veličasten že sam po sebi.

Tako so Katice danes ena najstarejših folk revivalovskih skupin pri nas, ki se z vsako ploščo in vsakim sodelovanjem na novo izumljajo. Pa smo spet pri bistvu ljudske glasbe.” (Katarina Juvančič, Odzven)

Katice: Kateritem

Kateritem (Celinka.si, 2012)

Kateritem je rezultat sodelovanja z istrskim glasbenikom in skladateljem Dariem Marušićem, čigar skladbe so vokalno priredile, in sodelovanja z istrskim producentom Aldom Ivančičem ter bobnarjem Jako Bergerjem. Zahtevnejše vokalne linije so prvič nadgradile in podložile s sintetičnimi ritmi ter efekti in bobnarskimi ter tolkalskimi dodatki. Čeprav Katice ostajajo vokalna skupina ljudske glasbe, iščejo nove in sodobne načine za prirejanje ljudske glasbe, kar se je tokrat odrazilo v prepletu različnih glasov, petglasju, vklapljanju in izklapljanju glasov ter skupinski dinamiki.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.