Glasbeni spominek: Nula Kelvina

Nula Kelvina in Aleksandra Ilijevski (foto: Peter Zakrajšek/Domen Gazvoda)

Skupina Nula Kelvina v sestavi Marka Boha, Klemna Kotarja in bratov Kržmanc, Gašperja in Mihe, je od samih začetkov ustvarjanja prepoznavna po vnašanju teatrskih elementov na glasbene odre. Interaktivnost, zgodbe, povsem drugačne od običajnih in številne domislice so prav tiste, ki jih je moč videti in slišati na njihovih koncertih, medtem ko Marko Boh, tekstopisec, poskrbi za veliko mero ciničnosti in šaljivosti. Posebnost skupine so tudi pesniški dvojčki, ki skozi dve različni izhodišči raziskujejo isto tematiko, pogosto s stališča tako moške kot ženske perspektive.

Nula Kelvina: Možgani na paši

Možgani na paši (Celinka.si, 2011)

Z avtorskimi pesmimi, vpetimi na prvenec, poimenovan Možgani na paši, so pričeli s pripovedovanjem zgodb, ki mejijo na intimno in družbeno, vendar običajno čustveno usmerjenost večne tematike, kakršna je ljubezen, pogosto nepričakovano obrnejo v svojo smer. Ta pa je že takorekoč obvezno duhovita in provokativna.

Nula Kelvina: Drenov grič

Drenov grič (Celinka.si, 2013)

Drugi album, poimenovan kar po kraju, kjer ustvarjajo, predstavlja svojevrsten poklon popularni glasbi poznih šestdesetih in nekaterim globalnim zvezdam tega časa. Tudi tu gre, kot pri prvencu, za konceptualno celoto s prologom in epilogom ter pesmimi, ki pogosto v paru komentirajo duhove našega časa na skupini prepoznaven in provokativen način.

Nula Kelvina: Levak na luni

Levak na luni (Celinka.si, 2015)

S tretjim albumom je skupina končno zares zaplula tudi v gledališke vode, saj so na njej pesmi iz glasbeno-gledališkega omnibusa istega naslova, ki ga je režiral Marko Bratuš. Ob tej priložnosti so se moške vrste nulakelvinovcev tudi nekoliko polepšale in poženščile, saj se jim je pridružila Aleksandra Ilijevski, tako da so dobili kar najboljšo priložnost, da ohranijo vse svoje značilnosti in pesniške dvojčke zares predstavijo tako z moške kot ženske perspektive.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.