Glasbeni spominek: Papir

Ansambel Papir (foto: Matjaž Wenzel)

Ansambel Papir je oživil duh zlatih let slovenske popevke, a ne s poustvarjanjem takratnih skladb, temveč z ustvarjanjem novih. Dramatik in pesnik Rok Vilčnik je v poezijo vnesel lucidnosti vsakdanjega življenja, ki našemu očesu in ušesu marsikdaj ostajajo skrite za tančico brezbrižnega ter nepozornega dojemanja, medtem ko jih je skladatelj Gregor Stermecki vpel v pop stvaritve, ki se skoraj vedno spogledujejo z jazzom, soulom, bluesom in šansonom. Pianist Sebastijan Duh jih je aranžmajsko spojil v celoto in jih vpel v bobnarski ritem Bruna Domitra, basovsko glovino Tadeja Kampla, kitarsko milino Igorja Bezgeta in vokalistki Ano Bezjak ter Majo Keuc, ki je kasneje skupino zapustila.

Papir: Po viharju

Po viharju (Celinka.si, 2010)

Gre za prvo izdajo mariborskega glasbenega gibanja Nova popevka, katerega namen je ustvariti kreativno popularno glasbo, ki bo zaradi avtorske dovršenosti in vrhunske glasbene izvedbe našla prostor v zgodovino slovenske popularne glasbe novega tisočletja.

Na plošči Papir je prav tako dovolj pesmi (Domotožje, Nič mi ni, Peron 9, Slutnja…), ki bi lahko našle prostor v Slovenskem radijskem prostoru, ni pa tipično radijska. Sami jo opisujejo s pridevniki: kultna, sveža, raznolika, senzibilna, njihova. Tudi sam jo ocenjujem kot zelo dober izdelek. Ni bil in ne bo spregledan.” (David Bizjak, Zarojal.si)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.