Glasbeni spominek: Vasko Atanasovski

Vasko Atanasovski (foto: Urška Lukovnjak)

Vasko Atanasovski, pogosto imenovan tudi Jim Morrison s saksofonom, se je doslej preizkusil že takorekoč v vseh glasbenih žanrih, od rocka do jazza in etna kot v gledališki glasbi in glasbi za plesne predstave. Sodeloval je s številnimi eminentni imeni iz svetovnega glasbenega zemljevida, med katerimi sta tudi Vlatko Stefanovski in Tommy Emmanuel. Njegova muzikalnost je tudi sicer uspela prepotovati že mnoge dežele, saj je muziciral po vsej Evropi, v Ameriki, Indiji in na Kitajskem, kjer se je predstavil s triom, ki ga je ustanovil leta 2010 in ga ob njem sestavljata še kitarist Dejan Lapanja in bobnar ter tolkalec Marjan Stanić. Z njima je posnel tudi dva albuma, oba odlično sprejeta tako s strani publike kot kritikov.

Vasko Atanasovski & Mljask: V živo iz Stare elektrarne / Live From The Old Power Station

V živo iz Stare elektrarne / Live From The Old Power Station (Celinka.si, 2008)

Prvenec zasedbe Mljask prinaša instrumentalno glasbo in dobro mero etno-jazzovske virtuoznosti, ki sta jo z vokalnima interpretacijama razbila Aphra Tesla in Vasko Atanasovski. Gre za posnetek koncerta v Stari Elektrarni, nabitega in naelektrenega s starožitnostjo in oživljenega s specifično urbanostjo. Ter ubranostjo.

Vasko Atanasovski trio: Come to me

Come to me (Celinka.si, 2012)

Vasko Atanasovski v družbi dveh odličnih instrumentalistov predstavlja avtorske skladbe skozi nadvse zanimive in natančne zvočne ter energične rešitve. Glasbo, ki nam jo ponuja trio, težko žanrsko opredelimo, a v njej zlahka ugledamo živahnost, ekstatičnost in eklektično mešanje glasbenih stilov ter ritme, ki kar kličejo k plesu, medtem ko so besedila, povečini angleška in srbohrvaška, ljubezenska, prežeta s humorjem ter izvirnimi in duhovitimi metaforami.

Vasko Atanasovski trio: Feel

Feel (Celinka.si, 2013)

Izvrstni glasbenik, ki je doslej sodeloval z mnogimi svetovno znanimi jazzovskimi, rock, klasičnimi in ljudskimi glasbeniki, od leta 2010 nastopa s triom, njihov drugi album pa prinaša nekoliko več intime in slogovne raznolikosti ter pestrosti v primerjavi s prejšnjem, vendar so kompozicije vendar del homogene celote.

»Feel« je album izredne glasbene iskrenosti, unikatno izrazne pronicljivosti, zrcalo poguma v nebrzdanem ubiranju šegavih glasbenih potez, sle po samo-izzivanju kreativnosti v umetnikih in pa zlasti užitku interpretacije.” (Aleš Podbrežnik, Rockline)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.