Glasbeni spominek: Vesna Zornik

Vesna Zornik (foto: arhiv)

Ena najbolj izraznih pevk v Sloveniji, sicer vokalistka zasedbe Katalene, s svojim prepoznavnim vokalom in karizmo ljudskim pesmim daje povsem samosvoj pečat. Samostojni prvenec Vesne Zornik je poklon strastnemu argentinskemu tangu, s pomočjo katerega ponuja manj in bolj znana dela avtorjev tega žanra v sodobni in moderni preobleki. Ta je na trenutke močno elektronsko obarvana, vendar kljub nenavadnemu naboru instrumentov ohranja melodične značilnosti in – še toliko bolj – emotivnost samega tanga, ki nosi v sebi veliko mero strasti.

Vesna Zornik: TangoApasionada

TangoApasionada (Celinka.si, 2010)

Emotivnost, strastnost in zasanjanost tanga so osrednje značilnosti tega žanra, ki vsakič znova pospeši srčni utrip. In čeprav Vesna Zornik skladbe gradi z nenavadnimi instrumenti, pogosto pospremljene z elementi elektronike, mehkoba ostaja.

“Srčni utrip tanga, ki ga odrejajo vzneseno prebiranje črnobelih tipk harmonike, graciozno gibanje telesa in razgaljena patina pesmi, se je že zdavnaj razlil daleč, daleč preko ulic Buenos Airesa. Vesna Zornik mu s TangoApasionado, upesnjenimi klasikami tanga, podeljuje domovinsko pravico tudi na tem koščku sveta. TangoApasionada pa je veliko več kot le podomačevanje čutnega izkustva tanga.” (Katarina Juvančič)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Glasbeni spominek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.