Januarsk-e-novičke Ustvarjalnega polja Celinka.si in Zavoda Godibodi

Januar je v glasbenih logih pregovorno miren mesec. V Celinki ga tradicionalno namenjamo prebiranju semen, s katerimi kanimo v toplejših mesecih bogatiti življenje in duha. Izrisuje se seznam avtorjev, čigar dela bodo v tem letu dopolnila že tako bogato zbirko Celinkinih izdaj in zapolnjujejo datumi, ko se bomo z njimi podajali na in pod odre.

Padlo je nekaj važnih odločitev, ki zadevajo prihodnost festivala Godibodi. Znana so imena sodelujočih, znani so datumi, približno znan je tudi že zemljevid prizorišč, na katerih se bodo odvijala gostovanja Godibodija, znanega pa je še marsikaj, o čemer bomo obsežno poročali v naslednjih izdajah novic.

Prinašamo pa vam še obilje drugih napovedi in novosti, med njimi tudi drugi single Elda tria z njihovega prvenca, ki je navdušil kritiko in občinstvo v Angliji in na Švedskem. Kako se bodo za ta vznemirljivi glasbeni material ogrela srca slovenskega poslušalstva, bo moč videti že kmalu, ko se bo mednarodna zasedba predstavila na nekaj naših odrih. Kdaj in kje?

Berite naprej!

NAPOVEDujemo: GODIBODI 2017

Godibodi bo letos dopolnil okroglo desetletnico.

V tem obdobju je festival, sprva zasnovan kot odskočna opna za avtorje, ki delujejo pod okriljem Celinke, doživel nekaj organizacijskih in produkcijskih preobrazb in se v zadnjih izdajah ustalil v formi vseslovenskega pomladnega niza dogodkov, na katerih imajo prvo (in zadnjo) besedo avtorji dobre slovenske glasbe. Take, ki se s popularnostjo in ljudskostjo spogleduje z izvirn(ejš)ih zornih kotov.

Letošnji festival ohranja vse poglavitne značilnosti prejšnjih izdaj, obeta pa se nekaj novosti, o katerih se bomo razpisali v februarskih novičkah.

Kaj si že velja zapomniti? Najprej datum, se ve. Zaradi obilja koncertnega dogajanja maja in junija v Ljubljani, si velja datum letošnjega, že 10. festivala Godibodi, zapisati takoj. Odvijal se bo med 7. in 10. junijem.

Seznam nastopajočih je bolj ali manj jasen. Obetata se dve festivalski produkciji, obeta se en regionalno obarvan večer, obeta se en speven pop duel, obeta pa se tudi (najmanj) en spodoben zaključni jam.

Ime prvega nastopajočega razkrivamo danes. Gre za dobrega znanca Godibodijevega občestva, le da se mu bo letos predstavil v vlogi avtorja in vodilnega protagonista obenem. Kdo je to, razkrivamo nekoliko nižje.

Da boste na novice o 10. festivalu Godibodi čakali manj vznemirjeni, vam na zaslone polagamo dve video novosti. Gre za posnetek koncertov, s katerima sta se na lanskoletnem festivalu Godibodi predstavili dve zanimivi skupini: Zamee in Ethnotrip. Naj vam bo ogled v užitek!

RAZKRIVAMO: Godibodi 2017 – 1. / Klemen Kotar

Klemna Kotarja Celinkini in Godibodijevi javnosti ni potrebno posebej predstavljati. Vsem drugim pa navadno veliko povesta dve referenci: dirigiranje Big Bandu Grosuplje in donedavna čvrsta opora pevki Nini Pušlar.

Na ustvarjalca Klemnovega kova se hitro prilepi pridevnik vsestranski. Ne neupravičeno. A natančneje in bistvu njegovega opusa bližje je, če ob njegovem imenu rečemo kako o razkošnem znanju, zaradi katerega se zlahka spoji tudi z najbolj nasprotujočimi se ustvarjalnimi svetovi njegovih glasbenih sopotnikov. Teh mu ne (z)manjka.

Nekaj jih bo z njim na odru Hostla Celica v okviru letošnjega festivala Godibodi. Šlo bo za krstno izvedbo njegovega avtorskega prvenca in eno od dveh letošnjih festivalskih produkcij.

Klemen podrobnosti večera njegovih avtorskih skladb še ne razkriva, se je pa v pogovoru, ki ga je z njim naredila Zarja Burja, razgovoril o marsičem, kar bo pozornemu bralcu bržkone nakazalo smer, v katero se bo odvil njegov nastop na letošnjem festivalu Godibodi. Ga že komaj komaj čakamo.

NOVO: Nula Kelvina / Življenje diši

O’kultna skupina Nula Kelvina je sočasno s premiero gledališke predstave Levak na luni izdala nov singel Življenje diši.

Gre za pesem z njihovega tretjega albuma Levak na luni. Skladba se poigrava s tegobami našega planeta, ki pa ne morejo spremeniti dejstva, da je življenje čudovito, z drugimi besedami dišeče. Zato si, kot menijo Nula Kelvina, ničesar “ne ženimo k srcu, sploh pa, če pomislimo, da smo le majhna pika, ki lahkomiselno brzi v zvezdno temo vesolja”.

Nula Kelvina – Življenje diši

Besedilo: Marko Boh
Glasba: Klemen Kotar, Marko Boh, Gašper Kržmanc

NOVO: Elda trio / Tillsammans

ELDA trio

Po zaslugi Elda tria se bo marsikomu zdelo vredno pobrskati po švedsko-slovenskemu slovarju in – četudi z okornim prevodom – vstopiti v tajanstven svet glasbe, ki jo bomo lahko že kmalu podoživeli tudi na živih nastopih v Sloveniji.

Drugi single z istoimenskega prvenca Elda tria, ki je septembra lani izšel pri londonski založbi Two River records in bil deležen številnih navdušujočih kritik, nosi naslov Tillsammans, kar po švedsko pomeni skupaj.NAPOVEDujemo: Nula Kelvina / Levak na luni

GLASBENO-GLEDALIŠKA KOMEDIJA 27.1.2017 ob 20. uri, Festivalna dvorana, Ljubljana

Režija: Marko Bratuš

Igrajo in igrajo: Ana Maria Mitič, Marko Boh, Klemen Kotar, Gašper Kržmanc, Miha Kržmanc

Gledališka predstava, ki so jo njeni avtorji označili za komedijo, je zabavna, a nikakor lahkotna pripoved o različnih odtenkih razmerja med dvema ljubezenskima partnerjema. Osrednji osebnosti sta ona in on, ki se znajdeta v raznih življenjskih situacijah, na različnih krajih in ob različnih časih.

Njuni imeni, značaja in usoda se skozi predstavo nenehno spreminjajo. Vsak prizor v predstavi je gledališko-žanrsko poseben. Slednje vnese v predstavo posebno dinamiko, gledališko – glasbeno štreno pa skupaj z Ano Marijo Mitič in Markom Bohom kot glavnima akterjema, mešajo tudi ostali Kelvinovci kot kvartopirci, anestezisti, celo kot smrt. Epilog prizora je vedno eden ali več songov, ki zgodbo zaokrožijo.

Po lepem krogu, ki ga je predstava že naredila po odrih vse Slovenije, Kelvinovci zdaj napovedujejo ljubljansko gala izvedbo predstave.

NAPOVEDujemo: Elda trio na slovenskih odrih

Če ste se spraševali, kdaj bomo lahko Elda trio končno slišali tudi v Sloveniji, je odgovor na dlani: februarja se nam obetajo trije koncerti te izjemne zasedbe.

Janez Dovč na harmoniki, švedsko-slovenska jazz-folk vokalistka Emilia Mårtensson in brazilski tolkalec Adriano Adewale se bodo najprej, dan po slovenskem kulturnem prazniku, predstavili v Kinu Šiška, dan zatem, 10. februarja, bodo gostovali na festivalu Keltika v Cerknem, mini turnejo po slovenskih odrih pa bodo sklenili 11. februarja v Velenju.

PreBRANO: Izštekanih 10 – Sounds of Slovenia

Tudi zdaj, ko je od koncerta Izštekanih 10: Sounds of Slovenia, mimo že dober mesec in se pogledi vseh protagonistov že osredotočajo drugam, je lepo zaslediti odzive, ki označujejo ta dogodek VALa 202 za enega koncertnih in glasbenih vrhuncev minulega leta. Med mnenji, ki so nas posebej pobožala, na tem mestu izpostavljao kritiška zapisa Zdenka Matoza z Dela in Miroslava Akrapovića z Dnevnika. Za osvežitev spomina na dogajanje, ki je teklo pod taktirko Jureta Longyke, pa sta tu še fotoreportaži agencije Mediaspeed in mojstra koncerte fotografije, Mira Majcna.

NepreSLIŠANO: Celinkine izdaje 2016

Založba Celinka je v minulem letu presegla število 100 izdanih albumov in s tem, hote ali nehote, vstopila v ozek krog aktivnih, pomembnih in relevantnih domačih glasbenih založb.

Dosežek ni ostal spregledan in kar nekaj glasbenih uredništev je od lanske pomladi bogatejših za ličen zbir vseh Celinkinih izdaj, zapakiran v leseno in kolikor se pač da okolju prijazno embalažo.

Omejena naklada nosilca vseh Celinkinih izdaj vsebuje tudi že razprodane albume, med katerimi pa za zdaj še ni tistih, ki so izšli v letu 2016. Čakajo vas v spletni trgovini založbe Celinka.


Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Comments are closed.