JUNEMA z debitantskim albumom: Ko se ustavi čas

Junema je petčlanska skupina iz Ljubljane. Težko ji določimo en sam glasbeni žanr, saj okus njenih članov zajema raznolike glasbene zvrsti. Žanrsko tako stapljajo elemente pop muzikaličnosti, bossa nove, kantavtorskih pripovedi, latino zvočnih nians, koketiranjo pa tudi z alternativno-rockovskimi glasbenimi vzgibi.

»Skupina je v talilnem loncu več žanrskih prepletov uspešno stkala svojevrstno glasbeno izkaznico sebi lastne identitete, ki te žanre učinkovito premošča in jih združuje v odprt ter silno spravljiv medsebojni dialog« (Aleš Podbrežnik, Rockline.si).

Junema črpa navdih iz temeljnih eksistencialnih vprašanj, kot so smisel življenja, odnos med moškim in žensko, mesto človeka v naravi, ter iz različnih čustvenih stanj. Pod intimna in pripovedna besedila, ki so nastajala skoraj desetletje in niso vedno na prvo žogo, se podpisuje kitarist Luka Snoj.

»Življenje z naravo – v dosti skladbah je to sporočilo – poskušamo kot neko rdečo nit tudi peljat iz skladbe v skladbo: dajmo malo bolj počasi živet, dajmo se malo umirit…« (Luka Snoj, pogovor za Pesem v žepu)

Glasbo v dnevnih sobah in v kleteh ljubljanskih blokov oblikujejo skupaj. Junemin zvok zaznamuje rahločutni vokal Neže Trošt.

»Nežin vokal nenehno prevzema poslušalca z izpovedno milino in krhko, skorajdadeviško, nežnostjo« (Aleš Podbrežnik, Rockline.si).

Njihova prva plošča »Ko se ustavi čas« je čudovito, igrivo in intimno glasbeno potovanje, med katerim čas zagotovo teče počasneje, če se že ne ustavi. Izšla je pri založbi Celinka in jo napovedujejo štirje izdani singli, Čakam, Šelestenje, V intervalu večnih sanj in Odčarana. Slednji dve sta postali tudi popevki tedna na Valu202.  Zvočno podobo albuma sta oblikovala producenta Igor Ilić in Peter Penko. Za nastanek prvih skladb gre zasluge pripisati tudi Igorju Bračiču – Sadežu.

Naslovnica albuma

»Album, ne skriva dejstva, da so skladbe na njem zorele in se razvijale dalj časa. Preprosto zato, ker so aranžersko izjemno dovršene in v oziru komponiranja, hkrati tudi motivsko neverjetno dobro razgibane. Zato se album vseskozi razvija dinamično in drži vseskozi ob sebi poslušalca, njegova največja privlačnost, pa je ravno mehkoba in čuteča pretanjenost, s katero pristopajo glasbeniki do interpretacije enajstih točk« (Aleš Podbrežnik, Rockline.si).

Junema s svojim prvencem v slovenski glasbeni prostor prinaša neobremenjeno svežino in preprosta življenjska sporočila, na katera v »prehitrem svetu rutin, betona in saj« pogosto pozabljamo.

Junema so:

Neža Trošt, vokal
Luka Snoj, akustična in klasična kitara
Marko Ovčak, električna kitara in spremljevalni vokal
Blaž Vehar, bas kitara
Anže Sitar, bobni

Sodelujoči glasbeniki: Anja Pavlin (spremljevalni vokal), Miha Renčelj (klavir), Ivo Rimc (bobni), Damjan Lebeničnik (bobni), Primož Malenšek (tolkala), Stephan Emig (bobni), Nace Kogej (saksofon).Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.