Kako naj ti povem? Skupina Nula Kelvina in Aleksandra Ilijevski vabita v SiTi Teater

Nula Kelvina in Aleksandra Ilijevski (fotografija: Peter Zakrajšek)Marko Boh, Klemen Kotar, Gašper Kržmanc in Miha Kržmanc so slovenskim poslušalcem že dobro znana druščina. Potem ko so se naveličali izključno moške družbe, so v prvo vrsto povabili Aleksandro Ilijevski in ta je vlogo odprtih rok sprejela ter se v njej tudi nadvse dobro znašla. Skupina Nula Kelvina se je torej namnožila in polepšala, razširjena zasedba pa jim je omogočila oddaljiti se od monologov in v glasbo vnesti moško-ženski dialog, a tudi teatrske vnose, ki so jih dodajali glasbenemu odru že od samih pričetkov delovanja. Vse opisano so zabeležili na albumu Levak na luni, ki so ga predstavili na lanskoletnem Festivalu Godibodi in glasbo nadgradili v gledališko-koncertno komedijo.

Glasbeno-gledališki omnibus Levak na luni vključuje baladno in nekoliko melanholično obarvano pesem Kako naj ti povem?, ki znova zastopa glas žensk. Neposredno pred izidom albuma se je namreč skupina spraševala o Maškeradi, nakar je Aleksandra ponudila nadvse preprost odgovor Mam te rada, kar je spravilo Levaka na luno. Daleč sta sedaj oba naša lika in Aleksandra Ilijevski se sprašuje, kako naj pove »že danes, kam me bo odnesel čas in kdaj njegov bo tok zabrisal tvoj obraz. Ne morem ti obljubiti, da bom še vedno tista, ki si jo poljubil v slovo.« A tako pač je, spreminjanje in rast je v človeški naravi, s čimer se moramo sprijazniti. Včasih tudi z odhajanjem.

Besedilo: Marko Boh, Aleksandra Ilijevski
Glasba: Marko Boh, Klemen Kotar, Gašper Kržmanc
Aranžma: Nula Kelvina
Promocijske fotografije: Peter Zakrajšek

Nula Kelvina: Levak na luni

Gre za skupek pesmi dvojčkov, ki razkrivajo moška in ženska stališča, ti pa poslušalce ter gledalce vabijo k miselnemu treningu in čustvenemu doživljanju, saj »z več zornih kotov obravnavajo odnos med dvema osebama pred oz. med ljubezenskim razmerjem ali po njem,« pove Marko Boh in še doda, da so besedila »polna klasičnih kelvinovskih bodic, pretežno v smislu odstiranja romantične prevleke pod katero tiči groba, a tudi zabavna realnost.« Prav zato ima predstava živahno dinamiko, ki občinstvu omogoča prehajanje po svetu nikoli pozabljenih ljubimcev in ljubezni na prvi pogled, najsi bosta to Micka in Štefan ali Romeo in Julija. Ljubezen je v osnovi vedno ista. Gre le za različne pripetljaje med dvema ljubimcema, ki se spopadata z vzponi in padci ljubezenskega odnosa. In jih marsikdaj premagata, kdaj pa tudi ne.

Skupina Nula Kelvina in Aleksandra Ilijevski s pesmijo Kako naj ti povem? vabita na predstavo oz. glasbeno-gledališki omnibus Levak na luni, ki bo 17. marca ob 20.00 uri v SiTi Teatru v Ljubljani, kjer se lahko sprehodite po različnih krajih, časih in situacijah v družbi njega ter nje. Režiser predstave je Marko Bratuš in režiser v senci Jurij Zrnec.

Album Levak na luni je izšel 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite tudi intervju z Markom Bohom in Aleksandro Ilijevski.

Odzivi strokovne javnosti na album Levak na luni skupine Nula Kelvina:

»Skratka. »Levak na Luni« je nov odličen glasbeni dosežek, ki neizmerno zabava, obenem pa skozi iskrivo in lucidno besedo Marka Boha tudi presune in predrami poslušalca.« (Aleš Podbrežnik, Rockline)

»Projekt kot celota razbija nekatere panožne predsodke in jih zbližuje na razdaljo dotika.« (Gregor Bauman, Odzven)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.