Kam greš? Na 9. izdajo festivala Godibodi, ki ga bo otvorila Elabanda!

Elabanda (foto: osebni arhiv)

Elabanda, ki je lansko jesen navdušence folk-rocka razveselila s klofuto, kar v ajdovskem narečju pomeni Facka, kot so svoj izdelek naslovili, bo otvorila letošnji že 9. Vseslovenski festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. S pesmijo Kam greš, precej bolj umirjeno, vsaj v primerjavi z Dej mi facko in Tomo Škwuorc, želi povabiti na to glasbeno doživetje, ki se bo pričelo v četrtek, 2. junija ob 20.30 uri na osrednjem odru Letnega vrta Hostla Celica v Ljubljani.

Jure Ferjančič, frontman skupine, poslušalca sprašuje: Kam greš? »Pride dan, ko se zjutraj zbudiš prazen, iščeš pot, smisel, zdi se ti, da tavaš v povprečnosti, tuliš s čredo. Kam greš? Je smer prava ali si izgubil kompas? Za vrati se odpira nov svet, nove skrbi, novi izzivi … in kaj puščaš za seboj, kaj ostaja za vrati, ki jih zapiraš? Je to želja ali skrb?« Čeprav morda navidezno Kam greš zveni lahkotno, za kar gre nekaj zaslug pripisati tudi nežnim kitarskim ponavljajočim se pasažam, ki se razvijejo šele po obratu, »ko na oči mi pada mrak,« se v resnici dotika globokih vprašanj o našem smislu in smislu naših prizadevanj do dosežkov, zadovoljstva in polnega življenja, s katerimi se tekom življenja in spremljajočih vzponih ter padcih sprašujemo vsi.

Glasba in besedilo: Jure Ferjančič

Aranžma: Elabanda

Promocijske fotografije: osebni arhiv

Elabanda: Facka

»Trudimo se biti prizemljeni, tako z instrumenti, melodijami kot z besedili. Pesmi govorijo o zgodbah, ki se nam dogajajo tukaj in zdaj. Premajhni smo, da bi rešili svet, lahko mu samo dodamo malo soli ali popra, če je treba, da bi bil videti lepši. In če te prav razumem, je omenjena poljudnost posledica sproščene komunikacije in predajanja zgodb. Vloga sebe v zgodbi, ki si jo napišeš sam, je zagotovo veliko pristnejša od odpetega besedila nekega drugega avtorja …,« je o albumu Facka povedal Jure Ferjančič, ki se mu bodo na godibodijevskem odru pridružili še ostali člani, Mitja Škrlj, Urban Logar, Aljoša Košuta, Peter Mozetič in Matija Ceket.

Album Facka Elabande je izšel 9. novembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Na Godibodi blogu preberite tudi intervju z Juretom Ferjančičem.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.