Klarisa Jovanović in Della Segodba s skladbo Agapi mou fidela napovedujejo album aMANDOLAT

Klarisa Jovanović (foto: Jože Požrl)

Klarisa Jovanović in Della Segodba v sestavi Luke Ropreta, Vaska Atanasovskega, Žige Goloba in Marjana Stanića so po dveh uspešnih albumih (Od ljubezni in Medinteran, oba Celinka.si) ustvarili aMANDOLAT, peti avtorski in osmi izvajalski album te vsestranske kulturnice. Tudi tokrat popotujejo po deželah Sredozemlja in Balkana, Klarisa Jovanović, ki se rada poigrava z besedami, pa je pojasnila, da je »mandolat slaščica, podobna turškemu medu, ki je znana v severni Italiji, različica torrona iz srednje in južne Italije. Vendar sem besedi dodala še “a” in dobila “aman“, tako znani medmet balkanskih jezikov.« Slednji najpogosteje izraža ljubezensko hrepenenje.

aMANDOLAT napoveduje Agapi mou fidela (Moja prva zvesta ljubezen), lirična ljudska skladba v grecanicu, jeziku Grkov iz južne Italije oz. iz dežele, imenovane Apulija. »Zame je skladba zanimiva zlasti zato, ker prevajam iz novogrščine in mi je seveda vse, kar prihaja od tam ali je kakorkoli povezano z grško kulturo, izjemno zanimivo,« je povedala Jovanovićeva, ki je tako kot prevajalka kot tudi glasbenica vezana na več dežel, zaradi česar jo »jeziki in kulture manjšin izredno zanimajo. Italija jih, denimo, kot multietična dežela premore ogromno.« Kot je značilno za to glasbeno druščino, ki skupaj muzicira že od leta 2010, v svoje glasbene slaščice tke različne ljudske elemente in vabi na strastno doživetje najpogosteje s soncem obsijanih dežel, ki jih pogosto dopolnjujejo tudi kulinarična izkustva.

Glasba in besedilo: ljudska

Aranžma: Klarisa Jovanović in Della Segodba

Promocijske fotografije: Jože Požrl

Klarisa Jovanović & Della Segodba: aMANDOLAT

Ker Klarisa Jovanović zadnjih deset let živi v Prekmurju, je pri ustvarjanju albuma aMANDOLAT izhajala kar od tam. In ker le lučaj stran leži Međimurje in je v bližini tudi Madžarska, se je na poti do Sredozemlja ter Balkana, tako ljubima ji že od ranih let, ustavila še tam. »Panonske okuse dopolnjujejo italijanska ljudska skladba in pesem v grecanicu iz južne Italije, srbska in albanska pesem s Kosova, grška z Egejskih otokov in makedonski ter sefardski, v katerih odzvanjajo besede in ritmi z Iberskega polotoka,« je povedala avtorica in interpretka projekta aMANDOLAT, kateri so se na tej glasbeni odisejadi pridružili člani zasedbe Della Segodba, a tudi gostje Jelena Ždrale, Igor Bezget in Nino de Gleria.

Album aMANDOLAT izide 24. maja 2016 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.