Maškerada skupine Nula Kelvina napoveduje album in glasbeno-gledališko predstavo Levak na luni

Po dveh albumih in mnogih koncertih, v katere so vključevali elemente teatra, skupina Nula Kelvina končno vstopa tudi v gledališke vode. Ob tej priložnosti so svoje vrste celo nekoliko razširili in jih še dodatno polepšali, saj se jim je pridružila Aleksandra Ilijevski, sicer prva dama zasedbe Pliš. Glasba iz njihove gledališko-glasbene predstave Levak na luni, ki jo bo moč slišati tudi na koncertu v okviru letošnjega 8. Festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi, bo izšla na istoimenskem albumu.

Ker je kljub modernim časom še vedno v navadi, da moški naredi prvi korak, album napoveduje povsem moška pesem Maškerada, ki drvi na krilih starega dobrega rokenrola. Klemen Kotar je o pesmi povedal, da glasbeno predstavlja »dokaz, da stari jazzisti lahko zvenimo kot mladi rockerji, iz vsebinskega stališča pa predstavlja jedrnat oris naše ljubezenske stiske v odnosu do žensk z zimzelenim vprašanjem “a me maš kej rada”. Odgovor seveda poznamo, a ga ne želimo slišati. Kajti vse je maškerada.« Vabljeni torej k poslušanju ekspresivne moške izvedbe na temo večnega vprašanja … a me maš kej rada? Vendar odgovor poiščite sami.

Avtor besedila: Marko Boh
Avtorji glasbe: Marko Boh, Klemen Kotar, Gašper Kržmanc

Za pesem Maškerada bo skupina Nula Kelvina v maju na ekskluzivni lokaciji posnela tudi videospot pod režijsko taktirko Jureta Karasa.

Predstava Levak na luni je glasbeno-gledališki omnibus uprizorjenih pripetljajev med dvema ljubimcema in tematizira vse faze ljubezenskega odnosa. Aleksandra Ilijevski pove, da ne gre »za časovno ali prostorsko pogojenost, temveč rdečo nit predstavlja tipologija žensk in moških ter njihovih odzivov na različne situacije.« Poslušalci in gledalci predstave se bodo imeli možnost sprehajati po svetu nikoli pozabljenih ljubimcev in ljubezni na prvi pogled, Romeov in Julij ter Mick in Štefanov.

Dvojne izvedbe razkrivajo različna stališča, čustvene odtenke ali sama miselna izhodišča. Marko Boh trdi, da »svet postaja resničnostni šov. Teater je seveda posnetek življenja, ker sicer ne bi imeli od kje črpati. A se nekateri pač počutijo na odru kot doma in drugi se počutijo doma kot na odru.« Poduk? Vse je le Maškerada.

Premiera glasbeno-gledališkega omnibusa Levak na luni, ki nastaja pod budnimi očesi in ušesi režiserja Marka Bratuša, bo 8. maja v Novem mestu v okviru glasbeno gledališkega abonmaja Kulturnega centra Janez Trdina, predpremiera za vabljene goste in domače ter tuje novinarje pa bo v Gasilskem domu na Spodnji Slivnici pri Grosupljem (Garmin ne deluje).
Na Godibodi blogu preberite tudi intervju z Markom Bohom in Aleksandro Ilijevski.

Album Levak na luni izide 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Nula Kelvina, Nula Kelvina. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>