NOVA POPEVKA 2011 (koncert dveh mest)

NOVA POPEVKA 2011 (koncert dveh mest)

Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR se predstavi skupaj z gosti Bilbi in ansamblom Patetico

Večerni koncert

nedelja, 20. marec, ob 20.00, Dvorana Union, Maribor

sreda, 23. marec,  ob 20.00, Festivalna dvorana, Ljubljana

Fotografija: Sašo Papp/Bella Donna

O NOVI POPEVKI 2011

Z lanskim letom se je v slovenskem glasbenem prostoru začelo obdobje preporoda slovenske popevke, za katerega je zaslužno gibanje Nova popevka in njegov glavni predstavnik, ansambel za prosperiranje poezije in glasbe Papir. Gibanje, ki se je začelo v Mariboru, si je zadalo nalogo oživljanja postulatov stare popevke v njeni skoraj nedosegljivi avtorski in izvedbeni moči ter se na izviren in bolj moderen način lotiti ustvarjanja novih zimzelenih melodij. Že s svojo prvo ploščo ‘Po viharju’, ki je že po enem mesecu doživela svoj prvi ponatis in bila pospremljena z odličnimi kritikami ter dvema izvrstnima singloma ‘Objem’ ter ’2010′, je ansambel Papir nedvomno dokazal, da vse visokoleteče besede o novi popevki niso zgolj prazne marnje.

Svojo prvo veliko koncertno predstavitev je Nova popevka doživela marca lani, ko je ansambel Papir s svojimi glasbenimi gosti (Ditka Haberl, Severa Gjurin, Bilbi) navdušil polno Veliko dvorano SNG Maribor. Tokrat se nam znova obeta praznik dobre muzike in to ne samo v Mariboru temveč tudi v Ljubljani. Na začetku pomladi bodo nove popevke zazvenele na odru mariborske dvorane Union (nedelja, 20. marec, ob 20.00) in ljubljanske Festivalne dvorane (sreda, 23. marec, ob 20.00).

Na obeh koncertih se bo Papir predstavil v družbi izbranih gostov, med katerimi bo tudi letos mlada pevka in igralka Maja Pihler – Bilbi, ki jo širša javnost pozna predvsem po njeni radijski uspešnici ‘Hvala za vijolice’. Tokrat jo bomo videli s skupino, v ‘polni postavi’, slišali pa bomo lahko nekaj še čisto svežih pesmi z albuma, katerega snemanje je pravkar zaključila.  Tako se bomo ‘iz prve roke’ prepričali, zakaj je tudi ona polnopravni član Nove popevke.

Tukaj pa je seveda še Patetico, ki bo tokrat nastopil v svoji bolj ‘izštekani’ verziji, prepričani pa smo, da ga ni potrebno posebej predstavljati – kdo se ne bi spomnil vznemirljivega vokala Nike Perunović in posnetka njihovega prvega koncerta, ki je na zgoščenki obnorel glasbene sladokusce?

Obeta pa se tudi posebno glasbeno presenečenje, ki  pa ga Novopopevkarji še ne želijo izdati.

Letos nam torej Nova popevka zagotavlja ne le enega, temveč kar dva koncertna večera, polna čarobnih doživetij!

O POPEVKARJIH:

Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR

PAPIR je mariborski ansambel, ki se mu je v manj kot letu dni uspelo prebiti iz popolne anonimnosti v upoštevanja vredno figuro na polju slovenske glasbene scene. S svojim prvencem PO VIHARJU postavljajo nove, višje standarde na področju slovenske avtorske popevke. Andrej Predin je v Slovenskih novicah zapisal, da je zgoščenka “glasbeni presežek leta”.

Oba singla, ki so ju izdali, (OBJEM in 2010) sta zasedala 1. mesto na lestvici Stopops 20 in drugih podobnih lestvicah ter s tem dokazala, da vodilni predstavnik gibanja Nova popevka, ansambel Papir, zelo močno posega v slovensko glasbeno produkcijo. V projektu so svoja znanja in talente združili vrhunski glasbeniki in skladatelji, ki so si v letih delovanja pridobili vrsto bogatih izkušenj tako doma kot v tujini. Njihove pesmi v vrhunski izvedbi raziskujejo male trenutke in velike dileme s katerimi se srečujemo ter tako opominjajo, kaj je v življenju res pomembno in nam pomagajo prebroditi vsakodnevne težave.

Dramatik in pesnik Rok Vilčnik, skladatelj Gregor Stermecki in jazz pianist Sebastian Duh so spletli subtilno in všečno glasbo, ki ji pevki Ana Bezjak ter Maja Keuc vdihujeta žensko eleganco. Odlično zasedbo dopolnjujejo še vrhunski bobnar Bruno Domiter, ki je tudi član hrvaškega HGM Jazz Orkestra, Tadej Kampl, eden najboljših slovenskih basistov in kitarist ter avtor Igor Bezget, ki je že nekaj let sodi med vodilne kitariste na domači sceni jazz, etno ter improvizacijske glasbe.

Ansambel Papir je nastal kot mavrica, sestavljena iz ljudi, ki so se zbrali, da bi preprosto naredili lepe pesmi – pesmi, ki bodo temu svetu nekaj pomenile in mu bodo ostale v spominu ter ga še dolgo razveseljevale s svojimi melodijami in zgodbami.

Svet je ustvarjen iz tisočerih barv in izmed njegovih najlepših sta zagotovo glasba in poezija. Pokrajine, ki jih ti dve zmoreta skupaj naslikati, so nekaj najlepšega, kar premoremo.
In če te poetične besede zaobidejo kakšno po tej noti neubrano struno, naj govorijo dejstva.

PAPIR so:

Ana Bezjak – vokal

Maja Keuc – vokal

Sebastijan Duh – klavir

Igor Bezget – kitara

Bruno Domiter – bobni

Tadej Kampl – bas

BILBI

V preteklem letu je na slovensko glasbeno prizorišče stopila pevka  BiLBi, ki se je domači publiki  predstavila s svojim prvim singlom in videom ‘Hvala za vijolice’. Video je v zavidljivem času že presegel 200.000 ogledov in preko radijskih oddajnikov navdušil vso Slovenijo. Trenutno končuje svojo prvo studijsko ploščo in predstavila se bo prav s pesmimi z le-te.

Bilbi v hebrejščini pomeni Pika Nogavička – najbolj znana junakinja švedske otroške pisateljice Astrid Lindgren. Bilbi – Maja Pihler je nadarjena, izobražena avtorica, pevka in igralka, ki si je v mnogih letih nastopanja na nemško govorečih odrih in v mjuziklih nabrala ogromno izkušenj. V sodelovanju s skladateljem in glasbenikom Gregorjem Stermeckim je Bilbi ustvarila glasbeni projekt, ki je pravi pisan kalejdoskop življenjskih zgodb, začinjenih z zdravo mero humorja, tragike in samokritičnosti. Njene pesmi zaznamujeta iskren pripovedni slog in izvirnost jezikovnega izražanja. Z njimi nam predstavlja svet, kot ga vidi Bilbi – poln barv, topline in življenja.

Videospot skladbe ‘Hvala za vijolice’, katerega je Bilbi pod taktirko režiserja Jureta Plešca jeseni posnela v Mariboru, je bil posnet v studiu Radia Maribor, kjer trenutno nastaja tudi Bilbin albumski prvenec, ki bo izšel v aprilu. Pred tem pa bo izšel še drugi singel Kaj pa ti, pospremljen z videospotom, ki ga je Bilbi z že omenjeno ekipo posnela konec leta na Dunaju.

BILBI in BAND so:

Bilbi (Maja Pihler) – vokal

Bruno Domiter – bobni

Luka Gaiser – bas

Marko Zaletelj – kitara

Borut Mori – harmonika

PATETICO

Skupina PATETICO po dveh letih premora znova združuje moči. Fenomen slovenske glasbene scene je pred leti z ‘bootleg’ posnetkom svojega prvega koncerta čez noč obnorel glasbene sladokusce ter postal najbolj kopirana glasbena zgoščenka, sama skupina pa eden izmed najbolj zaželenih odrskih gostov po celotni Sloveniji.

Glasbena skupina Patetico na inovativen način združuje glasbo in govorjeno besedo. Posveča se melodijam svetovno znanih glasbenih izvajalcev, kot so Bob Marley, Tom Waits in Van Morrison, ki jih predstavlja skozi izvirna, na novo napisana besedila v slovenščini. Ta govorijo o tem, „zakaj imajo ljudje tako radi srečne konce, zakaj si vsi želimo svojega koščka sreče in zakaj je lahko tudi žalost lepa“. Predvsem pa na novo določajo besedo ‘patetično’, ki je zadnje čase dobila v naši družbi precej negativen prizvok, kot nekaj lepega in nekaj, kar že od zdavnaj obstaja, le da se nekoč umetniki tega niso tako „sramovali kot dandanes“.

Ideja in besedila: Rok Vilčnik – rokgre
Vokal: Nika Perunović
Klavir: Dejan Berden

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>