Novembrsk-e-novičke Ustvarjalnega polja Celinka.si in Zavoda Godibodi

Najsvetlejša polna luna tega leta je za nami, najsvetlejši koncert pa še pride. Najbrž že vsi pomalem vemo, da bo prvi od treh dobrih decembrskih mož letos obdaroval z glasbo. Ne kakršnokoli, pač pa s tako, ki jo lahko brez vsake slabe vesti umestimo štejemo za dobro plat(o) sodobne slovenske glasbene produkcije.

Zvrhana mera muzike, ki je zaznamovala prvo Celinkino desetletko, nas bo čakala pod smrekco Kina Šiške, koder jo bo moč na polno užiti 6. decembra zvečer. Če vam povemo, da bo čarovnija tega večera obsegala jagodni izbor pesmi, po katerih se bomo spominjali minulega desetletja, da bodo te zazvenele v povsem novih aranžmajih in da se bo na odru izmenjalo več kot 40 izvrstnih glasbenikov, bo najbrž dovolj, da vas zasrbijo prsti in si nemudoma zagotovite svoje mesto na Izštekanih, kakor uradno zveni naziv tega glasbenega razkošja. Vstopnice, ki pojenjujejo hitreje kot veselje nad dietami v predprazničnem času, so na voljo na standardnih mestih.

Tudi sicer bodo Celinkini logi v izteku leta bogato založeni z muziko vseh vrst. Delicijam, pod katerimi se podpisujejo preverjena imena, se pridružujejo delikatese svežih imen, zato je ponudba res raznorodna in vse prej kot predvidljiva.

Gremo, po vrsti!

Izštekanih 10


6. decembra 2016 bo v ljubljanskem Kinu Šiška vnovič odmevalo Izštekanih 10, tradicionalni dogodek Jureta Longyke in VALa 202. Letos bo celovečerni koncert posvečen desetletju delovanja neodvisne založbe Celinka, zato bo postregel z najboljšimi, najbolj vznemirljivimi in najbolj posrečenimi skladbami, ki so izšle pod okriljem te založbe. Gre za znane napeve, ki pa bodo na Izštekanih 10 zazvenele drugače. Nove priredbe bodo hite, ki so nam lepo segli v uho, premaknili iz enega v drug žanrski kod in nam glasbeno desetletje, kot ga je ustvarila Celinka zarisali z novimi koordinatami. Posebna pa bo tudi izvedba. Zanjo je selektor tega izjemnega dogodka, Janez Dovč, na igrišče vpoklical same prvoligaše. Tako se v instrumentali sekciji obeta mojstrska naveza samih playmakerjev, od Janija Haceta, Boštjana Gombača, Robija Pikla, Sergeja Randjelovića Ranđa, Davorja Klariča, Nina Mureškiča, Gorana Krmaca do drugih, nič manj pomembni delov tega unikatnega glasbenega moštva. Pred mikrofonom pa se bodo izmenjavali prav tako unikatni solisti: Rudi Bučar, Matevž Šalehar Hamo, Bilbi, Vesna Zornik, Eva Hren, Brina Vogelnik, Samo Budna, Ana Bezjak, Nika Perunović, Aleš Hadalin, Katice itd.
Obeta se večer, poln presenečenj in preobratov, natanko tak, kot se za elitno glasbeno moštvo spodobi. Pišite Miklavžu za vstopnice in mu namignite, da se jih dobi na Eventimu. A hitro, da jih prej ne zmanjka.

NOVI ALBUM: Goran Krmac Kvartet / Pozabljena ljudstva

V novembru izide pri založbi Celinka prvenec vsestranskega tubista in skladatelja Gorana Krmaca z naslovom Pozabljena ljudstva.
Člani zasedbe Eduardo Raon (harfa), Janez Dovč (harmonika), Goran Krmac (tuba) in Nino Mureškič (tolkala) izvajajo Goranove kompozicije, ki predstavljajo refleksijo na človekovo notranje doživljanje, njegove šibkosti in hrepenenja. PREBERITE VEČ

NOVI ALBUM: MOONLIGHT SKY / The Four

Slovensko fusion skupino Moonlight sky sestavljajo štirje vrhunski glasbeniki, Miha Petric, Janez Moder, Žiga Kožar in Jan Sever, ki so med drugim tudi skladatelji ter aranžerji. Na glasbeni sceni, kjer navdušujejo z žanrsko raznoliko glasbo, so že 16 let,.

Letošnjo jesen so izdali četrti album, ki so ga posneli v studiu RSL. To je poleg albuma Changing parameters drugi album, ki je izšel pri založbi Celinka. PREBERITE VEČ

El Kachon predstavljajo videospot za singel Odpoved

Odpoved tretji singel skupine El Kachon s tretje plošče z naslovom Svet dovoljenih laži, na kateri sedem pesmi v slovenskem jeziku pripoveduje zgodbe današnjega časa.
Govorijo o odtujenosti na eni strani in potrebi po prebujanju strasti do življenja na drugi strani. PREBERITE VEČ

NaTaša predstavlja skladbo Vedno znova

Pesem ‘Vedno znova’ je tretja skladba s prihajajoče NaTašine debitantske plošče, ki bo izšla spomladi 2017 pri založbi Celinka. Najprej je zaklenila na most Škratove sence, nato Čarobno cesto, zdaj je na vrsti Vedno znova. PREBERITE VEČ

Šaltinka Rudija Bučarja v staronovem aranžmaju

Pred letom in pol je najuspešnejši istrski folk-rock glasbenik Rudi Bučar skupaj s Figoni predstavil skladbo Šaltinka in se z njo uvrstil v finale, le nekaj dni zatem pa je javnosti predstavil dvojni album Konǝc. Takratni aranžma je nastal, ker »so me z RTV-a povabili na EMO in ker sem pisal ravno Šaltinko, sem jo zaranžiral za bando, čeprav je bila sprva napisana za glas, klavir, metronom in činele.« A želja, da bi skladba zazvenela v obliki, kakršno si je zamislil sprva, ni ugasnila. K sodelovanju je zato povabil pianista Marka Črnčca, ki jo je postavil v čvrsto ritmično podlago kabaretnega sloga.  PREBERITE VEČ


Smaal Tokk predstavlja novi single Profesjonalci

Primorski gengsta raper Smaal Tokk niti jeseni ne počiva. Kako bi počival, ko pa je na svetu toliko stvari, ki ga jezijo. Tokrat se je spopadel z zasebnim storitvenim sektorjem, v katerega spadajo tudi glasbeniki sami, ter posledično s plačnimi nesorazmerji.
Skozi trpko pripoved svoje življenjske izkušnje s profesionalko Smaal Tokk ugotovi, da lokus kontrole, kot bi rekli psihoanalitiki, oziroma mesto nadzora ne leži izven njega, temveč v njem samem. No, ne čisto, ampak vendarle dovolj, da se odloči za drastičen ukrep.  PREBERITE VEČ

VABILO NA KONCERTE

  • Izštekanih 10 (Sounds of Slovenia) / Kino Šiška, Ljubljana; 6. december VEČ
  • Moonlight Sky (promocija novega albuma) / SiTi teater, Ljubljana; 30. november VEČ
  • Goran Krmac Kvartet (promocija novega albuma) / Cankarjev Dom, Ljubljana; 29. november VEČ
Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Comments are closed.