Novembrsk-e-novičke Ustvarjalnega polja Celinka.si in Zavoda Godibodi

Če je bil november nekdaj čas dokončne umiritve narave in umikanja ljudi k sebi, v domove, pod strehe in v zavetja, je danes ta čas generalka za decembrsko odštevanje vsega, od časa, do denarcev, ki jih z lahkoto spuščamo v hipe potešitve.

A mi se ne damo! Branimo otoke užitkov in svobode, ki ju nudi potapljanje v svet glasbe. Te je pri Celinki na pretek. Sveže, lepe, pomenljive, zgovorne.

Na vidiku je novi, peti po vrsti album Rudija Bučarja. Da ga bomo lažje pričakali, nam pošilja nežno balado Ostala bova tu, v kateri mu družbo pred mikrofonom dela Lea Sirk. Idealen soundtrack za momente intime. S sila vznemirljivim soundtrackom, tokrat za dokumentarec o velenjskih družinah, se je izkazal Goran Krmac. S singlom Lovim dež pa se nam v novi, avtorsko-izvajalski vlogi predstavlja Uroš Buh. S cerkniškega polja prihaja k nam filmska pripoved o Šlajnu na suhem. Kaj je to, se sprašujete?

Berite naprej!

In se imejte lepo ;)

NOVI SINGLE: RUDI BUČAR in LEA SIRK / Ostala bova tu

Rudi Bučar, prvo ime Istre in njene glasbene dediščine, je tik pred izidom svojega novega, petega albuma Šentiment. Na prihajajočem albumu bo tudi nov single – akustična folk balada Ostala bova tu, ki jo je Rudi posnel z Leo Sirk.

Rudija Bučarja polno zaposlujejo tudi koncerti. Za njim je uspešna koncertna sezona, ki pa še zdaleč ni zaključena. V nedeljo, 19.11., bo nastopil na velikem odru ljubljanske Drame, kjer bo z Istrabendom in gosti Boštjanom Gombačem (kositrna piščal) ter Maroltovkami (pevke Akademske folklorne skupine France Marolt) predstavil tudi nekaj skladb iz prihajajočega albuma ‘Šentiment’. Koncert je Rudi Bučar razprodal že v oktobru, kmalu po njegovi najavi.

NOVI VIDEO: ŠLAJN / Šlajn na suhem

Zasedba Šlajn z novim videospotom napoveduje prvenec, ki bo izšel spomladi 2018 pod okriljem ustvarjalnega polja založbe Celinka. Poimenovana je po avtohtoni ribi iz Cerkniškega jezera.

Šlajn na suhem govori o parih, ki se imajo radi in si ustvarijo novo, skupno življenje. To je zaznamovano z nepozabnimi in prelomnimi dogodki, katere doživi večina parov, a so vseeno za vsakega od nas izjemni in neponovljivi. Sledijo tako vzponi, kot tudi padci, ki pa so nepogrešljiv in neogiben del vsake prave ljubezni.

Zgodba se odvija na bregu Cerkniškega jezera, na Jezeru. Tu se je spot posnel in z mislijo na prav ta breg je tudi nastala pesem, saj se je na tem kraju spletlo mnogo vezi, ki ne popustijo do danes.

NOVO NA SCENI: BUH / Lovim dež

Lovim dež je prvi singel nove ljubljanske glasbene zasedbe BUH, avtorja in multiinštrumentalista Uroša Buha, ki s svojim sodelovanjem redno plemeniti številne slovenske zasedbe, med katerimi velja omeniti vsaj Zaklonišče prepeva, Same babe, Natriletno kolobarjenje s praho, Relight, Boštjan Gombač in Kradljivci časa ter Josip Brass.

Skladba Lovim dež je tako lirično, kot tudi v glasbenem smislu nepretenciozna ter aranžmajsko skoraj preprosta, v maniri tradicionalnega kantavtorskega izročila. A prav zavoljo takšne – načrtne – enostavnosti odpira širok zvočni prostor značilnim in večplastnim Buhovim vokalom, ki jih virtuozno dopolnjuje ustna harmonika. Slednjo je kot gost posnel eden najboljših orgljičarjev v Sloveniji ta hip, Miha Erič iz ljubljanske zasedbe Prismojeni profesorji bluza. S premišljenim umeščanjem sicer klasične rockovske zasedbe bobnov, dveh kitar in rhodes klaviatur skozi star – organski zvok, skladba Lovim dež obenem napoveduje tudi zanimiv prvenec, ki bo izšel v začetku prihodnjega leta pri založbi Celinka.

Skladbo spremlja poetičen videospot, ki ga je podpisala mlada režiserka Enya Belak.

PREBERITE VEČ

NOVI ALBUM: GORAN KRMAC / Mesto svetlobe (soundtrack)

Naš z naskokom najprepoznavnejši in najustvarjalnejši tubist Goran Krmac se je v zadnjih letih izkazal kot suveren avtor in pedagog, zdaj pa tudi kot avtor filmske glasbe. Na svojem novem albumu se tako predstavlja z glasbo, ustvarjeno za dokumentarni film Mesto svetlobe, ki sta ga ustvarila scenarist Marko Kumer Murč in režiserka Nina Cijan.

Tudi o nastajanju glasbe za ta film je Goran spregovoril v pričujočem intervjuju.

Naslovnica albuma: Jan Virant

Simpozij Loop v Berlinu povezal tisoče ustvarjalcev iz celega sveta

Glasbeniki Goran Krmac, Janez Dovč in Klemen Kotar so se nedavno vrnili iz Berlina, kjer so obiskali glasbeni simpozij Loop. Simpozij prireja podjetje Ableton, sicer razvijalec priljubljenega programskega paketa Ableton Live. Od 10. do 12. novembra se je v slikoviti stavbi Funkhaus v vzhodnem Berlinu družilo preko tisoč obiskovalcev, 140 gostov iz raznolikih glasbenih disciplin pa je sodelovalo na devetdesetih dogodkih v obliki predavanj, delavnic, okroglih miz in koncertov. glavne teme so ustvarjanje in izvajanje elektronske glasbe, gojenje kreativnega okolja za novo glasbo, elektronska glasbila in vzhajajoče tehnologije pri glasbenem ustvarjanju.

Več o simpoziju, Goran Krmac na Godibodi blogu. PREBERITE VEČ


Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Comments are closed.