Novinarska konferenca GODIBODI 2011

Agencija Celinka in Zavod Godibodi sta na današnji novinarski konferenci predstavila celotni program letošnjega festivala Godibodi. O prihajajočih koncertih in svojih novih izdajah so govorili umetniška vodja Godibodi Janez Dovč, Uroš Rakovec (Ba-rock), Marko Grobler, Robert Jukič, Mateja Starič, in Bojan Cvetrežnik. Srečanja z novinarji, ki ga je vodil Jure Longyka, sta se udeležila tudi veleposlanik Republike Madžarske Istvan Szent-Ivanyi in soproga Dora Veress.
 
Fotografije: Bojan Stepančič

 

GODIBODI 2011

Nova godba v Stari elektrarni

Godibodi 2011 bo, kot je že tradicija, predstavil novitete sodobne popularne in etno glasbe. Tako bo Robert Jukič, ki s svojo novo spremljevalno zasedbo Kramp nastopa na otvoritvenem večeru festivala, predstavil novo zgoščenko “Dobrote iz skrinje zarote”. Po treh džezovskih zgoščenkah (How about that!? (2002), Phases of one (2003), Jazz for masses (2009)) in eni “nadžanrski” zgoščenki (Radio (2009)), se je avtor podal v raziskovanje bolj zaprtega žanra. Ustvaril  je glasbo, ki v svojem duhu in besedilih vleče inspiracijo iz western filmov, kjer je svet črno-bel, kjer se ljudje še delijo na dobre in zle, ter iz osebnih zgodb slehernika. Isti večer bo nastopila tudi pevka in skladateljica Mateja Starič ob spremstvu članov svoje skupine Prototipi. Mateja Starič, ki je lani navdušila z izvedbo pesmi ‘Adijo’ v sklopu projekta Sounds of Slovenia, bo tokrat predstavila avtorski material, ki ga pripravlja za svojo prvo ploščo.

V sredo, 6. 4. 2011, bo oder Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana najprej gostil pevko, pravljičarko in zbirateljico ljudskega izročila Ljobo Jenče s projektom Slovenija. Odmevi večnosti. Slovenija. Odmevi večnosti je knjižica z glasbeno zgoščenko, ki bo izšla pri Mohorjevi založbi Celovec v sozaložništvu z založbo Celinka. Drugi del večera pa nastopa skupina Ba-rock s posebnim gostom, reperjem Trkajem. Na koncertu bodo predstavili priredbe ljudskih pesmi, objavljenih na zgoščenki ‘Prebrane’. Plošča je ena novitet, ki jih založba Celinka na letošnjem festivalu predstavlja.

Tudi četrtek bo v znamenju novitete in sicer prve samostojne zgoščenke mariborskega kantavtorja Marka Groblerja. Skladbe s plošče so sveže, prepojene z avtorjevo značilno osebno noto in prežete s kakovostnimi besedili. Zagotovo gre za odličen projekt mariborskega umetnika, ki bo na slovenski glasbeni sceni pustil močan pečat.

V petek, 8. 4. 2011, bo nastopila priznana madžarska flavtistka Eszter Horgas s skupino ClassJazz band. Eszter Horgas sodeluje z mednarodno priznanimi izvajalci kot sta Al Di Meola in Natalie Cole in je izdala že več kot 20 albumov. S svojo skupino, ClassJazz Band, ki jo sestavljajo nekateri najboljši madžarski instrumentalisti, je decembra lani izdala novo ploščo z naslovom ‘Full Tilt Tango’.

Sobota v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana pa bo barvito in spomladansko obarvana, saj bo Maja Pihler – Bilbi, ki je nedavno nase opozorila s skladbo ‘Hvala za vijolice’, svojo prihajajočo ploščo premierno v celoti predstavila. Na koncertu boste poleg ‘vijolic’ lahko v živo doživeli še ostale pesmi iz prihajajoče plošče, ki bo 9. maja izšla pri založbi Celinka.

Godibodi in Sozvočja v Celici

S festivalom Godibodi bomo letos že drugič gostovali v Celici. V organizaciji KUD Sestava na tem mestu že osem let potekajo torkova srečanja Sozvočja sveta, na katerih se srečujejo glasbeniki in preigravajo različne zvrsti glasbe od etna, jazza do impro godbe. V času festivala bodo v Celici nastopili Brina, Volk Folk, Ariel Cubria in QuatroPorTango.

Celica bo v času Godibodi 2011 tudi prizorišče predavanja glasbenega producenta Janeza Križaja. Na osnovi svojih izkušenj, ki jih je dobil v četrt stoletja delovanja kot svobodni umetnik, bo predaval in odgovarjal na vprašanja o pogojih za poklicno glasbeno ustvarjanje. Predavanje bo v četrtek, 7. 4. 2011, ob 17. uri. V petek, 8. 4. 2011, ob 15. uri, pa bo potekala bobnarska delavnica Nina Mureškiča, na kateri se bodo udeleženci skozi ritme seznanijo s tehniko igranja na zahodno-afriške bobne (predvsem na djembe, dunun, sangban, kenkeni in krin), kjer spoznajo zgodovino, namen in posebnosti ritma. Delavnica je namenjena začetnikom in tistim, ki se z ritmom že poznajo, zahtevnostna stopnja je odvisna od posamezne skupine. Za delavnico se je potrebno predhodno prijaviti na nino.mureskic@gmail.com. Cena udeležbe pa je 15 evrov.

Pod umetniškim vodstvom fotografa Bojana Stepančiča je lansko leto v sklopu festivala Godibodi potekal tudi fotografski ekstempore, kjer je pet fotografov (Alan Orlič, Aleš Rosa, Bojan Stepančič, Boris Voglar ter Iztok Ameršek) posamično zabeležilo pet koncertov. Letos bo projekt fotografski ekstempore Godibodi 2010 dobil epilog v smislu klasične fotografske razstave, kjer se bo vsak od petih nastopajočih fotografov predstavil z izborom fotografij z lanskoletnega ekstempora.  Razstavo fotografij pa si boste lahko ogledali od 28. marca 2011 dalje v mladinskem hostlu Celica v Ljubljani.

 

Godibodi v Festivalni dvorani

 

Letos bo Godibodi prvič delno potekal tudi v Festivalni dvorani, kjer se bo v nedeljo popoldne odvil koncert Bojan Cvetrežnik & Godalkanje. Na koncertu bodo godalkarji, udeleženci delavnice Godalkanje in njihovi mentorji, predstavili svoj repertoar in se tako priklonili obstoju glasbe. Odprli bodo vrata medsebojnemu sporazumevanju in interakciji različnih glasbenih svetov.

Cena vstopnice za posamezne večere v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana je 8 €. Za vse ostale koncerte je vstop prost!

 

Informacije in rezervacije vstopnic:

Info@godibodi.si

GSM: 041-600-783

www.godibodi.si

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>