Novo: Brencl banda – Vetrova svatba

Po zelo uspešni promociji prvenca Zemljin ples (samozaložba, november 2010) se je Brencl banda z navdušenjem lotila priprave materiala za novo ploščo, ki jo bodo 15. maja ob 22. uri predstavili v Menzi pri koritu, v Ljubljani.

Veter piha iz vseh smeri. Lahko oplodi, pogreje, ohladi in razmeče, kar si želi. Veter je neustavljiva moč, ki nam prinaša in odnaša. Objame, kogar hoče, in zaprosi, kogar hoče. Vsi smo njegovi svatje. Skladbe, ki so na plošči, je Veter nanosil iz vseh smeri širnega sveta, da bi bila njegova svatba čim bolj pisana. Kot je veter lahko radoživ in hiter, otožen in pomirjajoč, prav tako so skladbe različno razpoložene in so bile kot celota povabljene na Vetrovo svatbo.

Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje kot del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.

BRENCL BANDA

Ena izmed odlik skupine Brencl banda je neposrednost, ki v povezavi z uravnanim občutkom za glasbeno dediščino sestavlja organsko zvokovno prezenco, ki ji v našem ustvarjalnem okolju ni para. Istočasno pa premore dovolj humorja in razposajenosti, da se ne zapleta v zanke lastne samovšečnosti, kot je pogost primer s tovrstnimi glasbenimi postavami. Glasbeniki imajo občutek za glasbila in vokale, nikoli ne igrajo drug čez drugega in se ne podajajo na nepotrebne virtuozne spreho-de, ki bi bili sami sebi namen. Med poslušanjem njihovega prvenca je očitno, da se med igranjem sila zabavajo. V resnici sploh ne dobimo vtisa, da imamo opravka s prvencem, temveč z glasbo, ki je pri nas že od nekdaj. Brencl banda so svojevrstni inkubator ljudskega, kolektiv, ki glasbeni dediščini omogoča idealne razmere za nadaljnji razvoj.
Andrej Predin (Slovenske novice, 17.1.2011)

Od novembra 2010, ko je Brencl banda izdala prvenec Zemljin ples, so odigrali več kot sto koncertov po klubih, kulturnih domovih, raznoraznih prireditvah in na festivalih kot je Lent v Mariboru, JEFF v Kopru, Carniola v Kranju, Soboško poletje v Murski Soboti, Histerija v Gračišču, Etnorock v Domžalah, Pranger v Rogaški Slatini, Teden kulture na placu v Metliki in še bi lahko naštevali. Odigrali so tudi koncert v eter Radia študent za oddajo Afterparty. Na povabilo Glasbene mladine ljubljanske sodelovali na Jesenskih serenadah, ki imajo že 35 letno tradicijo, in se občinstvu predstavili s petimi koncerti. Pod okriljem SIGICa je izšla kompilacija Etno, ki je namenjena promociji tovrstne slovenske glasbe izven meja. Na dveh ploščkih je med tridesetimi izvajalci predstavljena tudi Brencl banda s pesmijo Ej mala ej. Ob veselih ritmih Brencl bande se je tudi plesalo in vriskalo na snemanju nove humoristične serije Trdoglavci (POP TV), v kateri so nastopili kot vaški muzikanti iz Trdoglava. Gostovali so v Srbiji, kjer so navdušili občinstvo s tremi koncerti v Novem Sadu, Beogradu in Zrenjaninu. Koncert v Novem Sadu je spremljal premiero filma Tihi (Marko Cvejić, Mandragora film) za katerega je glasbo prispevala Brencl banda. Dogovor o širšem sodelovanju je KUD Brencl sklenil s srbskim društvom Mandragora film. Pohvali se lahko tudi s sodelovanjem z Akademsko folklorno skupino France Marolt iz Ljubljane, ki je pripravila koreografijo za avtorsko glasbo Brencl bande. Skupaj so nastopili na festivalih.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>