Elabanda z videospotom Dej mi facko napoveduje album Facka

Elabanda (foto: Tina Velikonja)

Začetki ajdovske skupine Elabanda, ki jo sestavljajo Jure Ferjančič (vokal in akustična kitara), Mitja Škrlj (harmonika), Urban Logar (mandolina), Aljoša Košuta (bas), Peter Mozetič (bobni) in Matija Ceket (električna kitara), segajo v leto 2007. Takrat so izdali tudi miniaturni album Postaja 03, na katerem so bile le tri pesmi. Potem, ko je bila njihova pesem En piko zmage uvrščena na kompilacijo Val 08 – Imamo dobro glasbo Vala 202, so izdali še avtorski prvenec Vzemi me s sabo, medtem ko tokrat s pesmijo Dej mi facko napovedujejo nov album, ki naj bi luč sveta ugledal v pričetku novembra.

Dej mi facko predstavljajo potem ko so že leta 2012 izdali singel Naj bo moč in kasneje pogrebno koračnico Ob Wasmih je Wblačnu nd Wajdušno. Obe pesmi bosta vpeti na novi album pomenljivega naslova Facka. Gre za razgibano folk-rock pesem izredno poslušljivega značaja, ki jo še zanimivejšo dela besedilo v ajdovskem narečju, tako značilnem za Elabando. Po prvem delu, obarvanem z rock in pop glasbo, sledi tipično folk obarvan refren, ki pravi: »Auuu dej mi facko, dej mi dej, za rojstni dan, novo leto …« Jure Ferjančič pove, da izraz “facka” po »ajdovsko pomeni klofuta. Zato v pesmi pojem o osebi in njenem navideznem zadovoljstvu, ki naj bi izhajalo iz življenja, vpetega v norme in doseganje ciljev, s katerimi uokvirja svojo pamet, pogled ter cilje. Vse je tako, kot zapove nekdo drug. Vendar: kako lahko pozabimo nase?!« Prav zato že sam naslov kliče po tem, da si vsak prisoli eno “facko”, saj si jo zaradi situacije, v kateri se nahajamo, gotovo zaslužimo vsi. Eden zato, ker je preveč vzel in drugi zato, ker je bil tiho … A z eno “facko” na dan nikoli nisi sam!

Za pesem Dej mi facko so posneli tudi videospot v režiji Dejana Baboseka. Gre za šaljiv video, s katerim so člani zasedbe Elabanda želeli predvsem vzbuditi strah, da bomo »letošnji december vsi za darilo dobili facke, saj v videu nastopajo tako Miklavž kot Dedek mraz in Božiček,« šaljivo pove Jure Ferjančič in doda, da je video posnet v Vipavi ter Vipavskem križu.

Glasba in besedilo pesmi Dej mi facko: Jurij Ferjančič
Aranžma pesmi Dej mi facko: Elabanda
Režija videospota Dej mi facko: Dejan Babosek
Promocijska fotografija: Tina Velikonja.

Album Facka je nastajal več let, sam naslov pa je posledica pesmi Dej mi facko. V iskanju motivacije so člani skupine Elabanda izbrali deset pesmi v ajdovskem narečju, ki prehajajo od šaljivosti do samoironičnosti, medtem ko se mednju marsikdaj vrine tudi globoka čustvenost. »Ne trudimo se pokazati novo dimenzijo glasbe, temveč želimo, da to, kar počnemo, izpade pristno,« pove Jure Ferjančič in hudomušno zaključi, da si ne nazadnje tudi »Elabanda zasluži eno facko, saj je minilo že šest let od izdaje prvega albuma

Promocija albuma Facka skupine Elabanda bo v petek, 13. novembra v Hiši mladih v Ajdovščini.

Album Facka bo izšel v začetku novembra pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.


Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.