Novo: Klarisa Jovanović & Della Segodba, MEDINTERAN, Pesmi Sredozemlja

V sredo, 3.7.2013 ob 21.00, v živo na Festivalu Lent (Sodni Stolp)

Novi album Klarise Jovanović in njene spremljevalne zasedbe Della Segodba ponuja ljubiteljem etnomuzike petnajst priredb ljudskih pesmi iz dežel Sredozemlja. Slovenska in Hrvaška Istra, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Grčija, Turčija, južna in severna Italija, Provansa, Španija… so dežele, po katerih potujejo pevka in imenitni muzikantje, ki jih slovenski glasbeni sladokusci že dolgo poznajo: Luka Ropret, Vasko Atanasovski in Žiga Golob, združeni v skupino Della Segodba, ter gostje: Jelena Ždrale, Igor Bezget, Marko Hatlak in Marjan Stanić.

Glasbeniki se držijo osnovnih melodijskih linij in izvirnih ritmov, v medigrah pa se zapeljejo v džezovske in še kakšne druge vode… Klarisa poje v izvirnih jezikih. Med izbranimi pesmimi so tudi pesmi španskih Judov. Glasbena dediščina Sredozemlja je tudi tokrat razpeta med Zahod in Levanto, poseben čar pa ji dajejo okusi in barve vzhodnega Jadrana in njegovega zaledja, ki je na gosto prepredeno s slovanskimi koreninami. Medeno sladka in obenem trpka, ekstatična in včasih otožna, minimalistična in filigranska godba, opojna kot medeno vino, kot med in teran.

Klarisa Jovanović & DellaSegodba – Saranta Meres

Album je posnel Danilo Ženko, pri oblikovanju končne zvočne podobe sta sodelovala Luka Ropret in Klarisa Jovanović, fotografije sta prispevala Boštjan Majcen in Tomislav Makovec, za oblikovanje so poskrbeli v studiu Krajinaris. CD MEDINTERAN je izšla v okviru festivala Godibodi 2013. Pred kratkim pa je bil predstavljen tudi na španskem RADIU SEFARAD.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>