NOVO: TRETJI KANU / single in videospot V mleku

foto: jaka Šuln

Val sveže glasbe iz Novega mesta še kar ne pojenja. Tokrat na njem jezdita Anja Pavlin in Jan Medle, ki sta se pred poldrugim letom našla na Tretjem kanuju (o legendi, ki botruje temu liričnemu imenu, o naključju, ki ju je združilo ter še o mnogočem, lahko berete na tej povezavi) in nase opozorila poleti 2016, ko sta s prvim singlom Ni prostora čez noč osvojila radijske valove ter postala (tudi) popevka tedna na Valu 202.

In če sta se kanujevca v Ni prostora o utesnjenosti konformističnega življenja spraševala v hitro nalezljivi in v enostaven aranžma odeti melodiji, se z njunim drugim singlom, V mleku, poglabljata nižje, h koreninam njunih spraševanj. To se odraža tudi v zvočni podobi, ki je polnejša, kompleksnejša in ustvarja avtentičen okvir za univerzalno zgodbo o nasprotju med sledenjem drugim in iskanju sebe. V mleku je tako polnokrvna indie pop skladba, ki se od preverjenih algoritmov v popu odmika z razlogom: Anja in Jan odkrivata plasti površnosti, da bi segla do (njune) resnice.Tokrat se ta skriva v mleku, ki si ga Anja izposodi kot prispodobo za »slepo sledenje družbenim tokovom«. Apatičnemu plavanju v tej beli tekočini nasproti postavlja neskončno iskanje pristnega človeškega stika.

Skladba, ki napoveduje izid njunega prvega albuma (maj 2017, založba Celinka) in serijo poletnih nastopov, med katerimi ima posebno mesto že zdaj gostovanje na letošnjem festivalu Godibodi, je nastala v šentjernejskem studiu Lotos music, njen producent pa je Igor Ilić.

Glasba: Tretji kanu (Jan Medle & Anja Pavlin)
Besedilo: Anja Pavlin
Producent, mix: Igor Ilič
Mastering: Darius van Helfteren (Amsterdam Mastering)
Bobni: Ivo Rimc
Klaviature: Dejan Slak, Joseph Wheba
Kitara: Matija Lapuh
Bas kitara: Lenart Merlin
Studio: Lotos music

Vizualizacija singla V mleku je avtorsko delo režiserke Nine Tratnik. Gre za liričen spot, navdahnjen z besedilom skladbe, ki je v tem primeru delovalo kot nekakšna odskočna deska za misel o prepletanju in dinamiki odnosov, v katerih se znajdemo in z njimi plavamo skozi življenje. Nasproti gmoti odnosov postavlja režiserka krhkost posameznika, ki včasih hote ali nehote (iz) pade iz teh navez in išče pot iz navideznega in obvladljivega udobja. Spot odlikujejo prefinjena fotografija, preprosto kadriranje in organska, nekontrastna fotografija, ki jo mestoma presvetli mlečno bela svetloba. Kamera nežno sledi gibom vseh treh protagonistov, beleži njihova telesa v značilnem, arhitekturno zanimivem okolju; gre za dvorec Gutenbuchel, eno najlepših in do nedavnega za javnost povsem zaprtih zgradb v okolici Šoštanja. Dvorec s svojo zgodbo nudi paleto različnih možnosti, kar omogoča in neguje Mateja Kumer.

Uprizoritev svojega videnja je režiserka zaupala plesalcu Boru Pungerčiču, dramski igralki Mii Skrbinac (poznani tudi iz serije Ena žlahtna štorija) ter vsestranski umetnici Sari Bajec.

Scenarij in režija: Nina Tratnik
Igra: Bor Pungerčič, Mia Skrbinac in Sara Bajec
Direktorica fotografije: Tilyen Mucik
Kamera: Tilyen Mucik, Jurij Vižintin
Montaža: Hieronim Vilar, Nina Tratnik
Luč: Jurij Vižintin
Maska: Barbara Hren
Barvna korekcija: Dušan Grubin
Bor in Mia sta oblečena v kreacije Nike Batista
Posneto v dvorcu Gutenbuchel v Šoštanju.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR, Single. Bookmark the permalink.

Comments are closed.