NOVO: Ustvarjalno polje Celinka.si in skupina Calegaria s pesmijo O Remator Di Questa Barca predstavljata album Calegaria & friends

Calegaria (foto: Alan Radin)

Koprska skupina Calegaria si je nadela ime po slikoviti glavni ulici starega mestnega jedra, kjer so nekoč čevljarji imeli svoje obrtne prostore, in je bila ustanovljena, da bi obudila korenine mesta in širšo območje severno-zahodne Istre. Postava se je od pričetkov menjala, vendar danes šteje: umetniškega vodjo in glasbenika Leonarda Klemenca (mandolina, klaviature, tolkala), vokalista Stefana Heringa, kitarista Danila Ferma, harmonikarja Jadranka Oblaka, basista Sergia Settominija in bobnarja Valentina Destradija. Po Primo (Prvi) in 2 tokrat predstavljajo tretji album Calegaria & friends.

Tega najavlja nosilna pesem O Remator Di Questa Barca, kar bi v prostem prevodu pomenilo “Veslač na tem čolnu”. Gre za istrsko ljudsko skladbo, ki jo je zasedba priredila na izredno mehak način in »govori o dekletu, ki se zaljubi v lepega veslača,« je pojasnil Leonardo Klemenc ter dodal, da so se jim na snemanju »pridružili klapa Solinar iz Pirana ter Mitja Bobič, ki je zaigral instrumentalne vložke na trobenti.« V drugem delu skladbe se Stefanu Heringu pridruži že omenjena klapa Solinar, ki skupaj z njim odpoje refren, nakar se zopet vključi instrumentalna podlaga, zaradi katere je – še posebno zaradi vnašanja sodobnih instrumentov – glasba bliže širšemu krogu poslušalcev.

Glasba in besedilo: istrska ljudska skladba
Aranžma: Leonardo Klemenc
Promocijske fotografije: Alan Radin

Calegaria: Calegaria & friends

Tako kot preteklo delo skupine Calegaria tudi novi album sledi izvirnim istrskim melodijam, vendar je kljub temu bliže sodobnemu zvoku, zaradi česar njihova glasba »vabi k petju, plesu, smehu in druženju ter vzpostavlja živ odnos človeka s svojo kulturo,« povedo člani, ki skozi etnični in multikulturni dialog izražajo spoštovanje do različnih obrazov istrske dediščine. Pri ustvarjanju albuma Calegaria & friends so se jim z namenom, da bi aranžmaji zveneli zares sveže in bi se prepletli s sodobnimi glasbenimi zvrstmi pridružila mnoga imena domače etno in pop glasbe: Anika Horvat, Armando Baruca, Boris Krmac, klapa Solinar, Miriam Monica, Polona Furlan, Rudi Bučar in Slavko Ivančić. Ti so s svojimi glasovi ljudske motive obarvali z istrskim italijanskim, slovenskim in hrvaškim narečje.

Izid albuma Calegaria & friends bo skupina pospremila s promocijskim koncertom, ki bo na isti dan, in sicer v petek, 29. februarja ob 20.00 uri v Avditoriju Portorož. Gre za spominsko posvetilo umrlemu pevcu skupine, Stojanu Stankoviću – Stoletu, ki je tekom priprave albuma, o katerem teče beseda, izgubil boj z dolgo in težko boleznijo ter kateremu je album kot poslednja obljuba tudi posvečen. Članom skupine se bodo na odru pridružili prijatelji, ki gostujejo na albumu, medtem ko bo koncert zabeležen s strani Televizije Koper-Capodistria.

Album Calegaria & friends je izšel 29. januarja 2016 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.