NOVO: Ustvarjalno polje Celinka.si in Zamee predstavljajo istoimenski album Zamee: An Indo-Balkan Music Project

Zamee: An Indo-Balkan Music Project

Ustvarjalno polje Celinka.si in zasedba Zamee predstavljata istoimenski album Zamee: An Indo-Balkan Music Project, ki ga je najavila skladba Saaya.

Zasedbo sestavljata Nika Solce, izjemna slovenska glasbenica, ki svojo glasbeno govorico že od nekdaj povezuje z ljudskim izročilom, in indijska umetnica Sabina Khan. Slednja ima za sabo že več kot dvajset let učenja indijskih semiklasičnih vokalov, medtem ko je s svojim glasom obogatila mnoge celovečerne in dokumentarne filme, televizijske reklame ter albume mnogih izvajalcev, s katerimi je stala takorekoč že na vseh odrih sveta. Pridružili so se jima še tablist Vinayak Netke, harmonikar Matija Solce, kitarist Tilen Stepišnik, violončelist Toby Kuhn in tolkalec Žiga Šercer.

Zamee, prav tako kot Nika in Sabina, združuje mistično poezijo sufijev, pesmi slovenskih skladateljev, poezijo Franceta Prešerna in Srečka Kosovela, avtorske skladbe in tudi makedonske ljubezenske pesmi ter melodije iz priljubljene indijske kinematografije. Ime albuma in zasedbe se imenuje Zamee, ker sta pevki iskali »besedo, ki bi bila skupna obema jezikoma. To ime v hinduju (prebere se zami) pomeni “zemlja”. Zemlja, iz katere izhajava in jo predstavljava. V slovenščini si Zamee lahko razlagamo kot “za me” ali pa “za mi” (za nas). Zamee je torej za vse ljudi,« pove Nika in doda, da »s Sabino Khan združujeva in iščeva stične točke med njeno in mojo glasbo. Pa tudi stične točke med slovensko, balkansko in indijsko glasbo, ki jih povezujeva v novo celoto.«

Trenutno je v teku promocijska turneja te mednarodne zasedbe, ki se bo predstavila:
27. november / Cerknica, Kulturni dom
30. november / Stari trg pri Ložu, Kulturni dom
1. december / Ljubljana, Hostel Celica
3. december / Koper, Pokrajinski muzej
5. december / Ljubljana, Salon za ENO glasbo

Album Zamee: An Indo-Balkan Music Project,  je izšel 20. novembra pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, PR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.