NOVO: Zbirka Sozvočja Slovenije / Židane Viže

Predstavljamo vam novo zgoščenko Židane viže, ljudskih pevcev ter pevk, ki delujejo znotraj  kulturnega društva Židan Parazol. Gre že za deseto izdajo, ki je izšla v sklopu zbirke Sozvočja Slovenije v kateri izhajajo Celinkine izdaje povezane s slovensko ljudsko glasbo.

Ustvarjalci o zgoščenki

Navdušenje, radovednost, izziv, presenečenje, narodna zavest, kultura, radoživost, prijateljstvo ter še in še stvari je takrat gnalo skupaj skupino ljudi, ki se je več mesecev skrivaj zbirala v gasilskem domu in pilila korake plesov, se učila pesmi in se predvsem družila. Otvoritev Antonovega doma na Viču je bila priložnost in hkrati nov začetek.
Da, začetek Židanega parazola. Krstni nastop leta 2006 je pomenil nov zalet in spodbudo za nadaljnje delo. Z leti se je pokazalo, da društvo za svoje nastope ne potrebuje le plesnih skupin, temveč tudi pevske. Vsi vemo, da je društvo več kot le plesna tehnika, osvojeni koraki, naučene melodije in pravilni toni. Da je treba veliko časa, truda, odrekanja in seveda veselja, pa družabnosti in skupne rasti.
In v društvu se dogaja marsikaj: če ne v eni skupini, pa v drugi; če ne ravno na Viču, pa kje drugje; če ne praznujemo ta mesec, v naslednjem zagotovo, če ne pojejo fantje, pojejo dekleta; če ne dekleta, pa otroci; če ne pojejo otroci, pojejo dueti ali kar vsi skupaj; in če ne pojemo pesmi z Dolenjskega, jih pa z Gorenjskega ali iz Prekmurja; in če ne znamo besedila, ga kar malce priredimo; kadar ne pojemo na nastopu, pojemo pod oknom ali najdemo kakšno tretjo priložnost.
Želeli smo narediti malo drugačen CD od ostalih skupin, ki poustvarjajo ljudsko glasbo, bolj pester – za vsa leta, za vsako dušo…Pevke Drumlce, pevci Fantje z Viča, dueta Gašper Pance in Primož Urbančič ter zakonca Helena in Primož Urbančič, pa tudi najmlajši prebivalci tega ljubljanskega predela smo na tej zgoščenki nanizali 23 pesmi. Vse so ljudske in glasovi so vódeni tako, kot danes učijo petja ljudskih pesmi po starem: naprej, čez in bas, tudi s posebnostmi, kot je petje na tretko, stopničasta intonacija in podobno

Veseli smo, da smo del peščice poustvarjalcev naše kulturne dediščine in da to dejavnost prenašamo mlajšim rodovom. Radi pojemo in se družimo ter s petjem razveseljujemo ljudi okoli sebe! Upamo, da ga bomo tudi z Židanimi vižami.

Vsi posnetki so nastali na Kmetiji odprtih vrat Pri Mehačk.
Želeli smo se namreč izogniti studijski popolnosti in ustvariti ozračje nekdanjega sproščenega, spontanega prepevanja.

Foto. osebni arhiv ustvarjalcev

Album Židane Viže je izšel junija 2016 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si v zbirki Sozvočja Slovenije.

Do sedaj je v zbirki Sozvočja Slovenije izšlo:
– Knjižica Sozvočja Slovenije z dvojno zgoščenko
– Volk Folk / U prvega
– Pevci iz Globokega / Tebi naj se glasi
– Adlešička Pisanica / Zvočna podoba današnjih Adlešičev
– Dario Marušić – IstradMarusic/[3 = 1 = n (Music for Minorities and Losers)]
– Vruja / Brez pašaporta
– Cintare / Dokler sem še mlada bila
– Sounds of Slovenia / The New Slovenian Resonance
– Kulturno društvo Jerbas, pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž / Ljuba moja, pojdi z mano
– Kulturno društvo Židan parazol / Židane Viže

Vse izdaje dosegljive na spletni strani Celinka.si

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice, PR, Sozvočja and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.