Oktobrsk-e-novičke Ustvarjalnega polja Celinka.si in Zavoda Godibodi

Staro slovensko ime za oktober je vinotok, s to tekočino pa je v tem času povezanega mnogo dogajanja na odrih po Sloveniji.

Tudi Celinkinih varovancev vinotočni vrvež ne obide, zato je v tednih, ki prihajajo, vredno spremljati naše napovedi še nekoliko pozorneje. Zna biti, da boste tako ujeli eno od ponovitev performansa Tesla, pod katerega je v večinskem deležu podpisan Janez Dovč, zna biti, da naletite na primorskega šarmerja Rudija Bučarja, zna biti, da padete na koga tretjega …

Želimo reči …  pred nami so živi in živahni glasbeni časi, ki bodo vračali pogum, zanos in radost. Vse, kar v življenju zares rabimo.

Gremo torej, lepim časom naproti!

_______________________________________________________________

NOVI SINGLE: Šlajn/ Šlajn na suhem

Iz najlepših življenjskih izkušenj in ljubezni do glasbe je zrastel prav pravcat notranjski country band Šlajn. Poimenovan je po avtohtoni ribi Cerkniškega jezera. Tako kot riba, se tudi fantje iz skupine ne morejo ravno pohvaliti s prvovrstnim videzom, a glasba, ki jo igrajo, v sebi nosi nekaj zdravilnega, vendar ne sluzastega. Ne zgodi se redko, da poslušalcu privzdigne kotiček ustnice ali obrv. Tako si vsaj domišljajo.
V prvem singlu Šlajn na suhem fantje polavtobiografsko povejo, kako se imajo ljudje radi ob presihajoči vodi. Življenje ob jezeru na Jezeru je preprosto, pristno in vznemirljivo in nemalokrat se zgodi, da se prav tu rodijo ljubezni za vse večne čase.

________________________________________________________________

NOVI SINGLE: Smaal Tokka za precednika II

Smaal Tokk se je razmeroma hitro po spomladanski izdaji nove plošče lotil naslednjega podviga. Tokratna skladba žal ni nikakršen presežek ne v glasbenem niti v besedilnem smislu, kar pa zgolj podčrta nujnost njenega izida.
“Smaal Tokka za precednika II” predstavlja Smaal Tokkov doprinos k letošnjim predsedniškim volitvam. Vsi vemo, da se zarečenega kruha največ poje – tokrat ga je moral pogoltniti tudi Smaal Tokk sam, ki pa je kljub vsemu dovolj gengsta, da priznava svojo zablodo in jo je pripravljen tudi popraviti.
“Smaal Tokka za precednika II” sta po motivih “Smaal Tokka za precednika” sklepala Klemen Kotar in Enos Kugler, ki kakega poglobljenega mnenja o predsedniških kandidatih nimata, vsekakor pa menita, da bi Smaal Tokkovo predsednikovanje pomenilo vsesplošno izgubo časa in celo morebiten izpad dohodkov od koncertov.

_______________________________________________________________

NAPOVEDujemo: TESLA gostuje po Sloveniji

Tesla je multimedijski projekt, ki ga je navdahnilo življenje Nikole Tesle. Genialni samotar, ki je svoj čas nekaj časa preživel tudi v Mariboru, je neskončni navdih, ki živi zdaj tudi v glasbi. Ustvaril jo je Janez Dovč, odrska postavitev pa je kolektivno delo Janeza in njegovih stalnih sodelavcev. Septembra je premiero doživel videospot iz predstave, zdaj pa sledi gostovanje po Sloveniji. Ne zamudite ene od ponovitev tega performansa. Če ga boste, vam bo žal.

________________________________________________________________

NAPOVEDujemo: Rudi Bučar v Drami

Rudi Bučar bo 19. novembra nastopil na velikem odru ljubljanske Drame. V nizi koncertov Drama Akustika bo nastopil s svojo matično zasedbo Istrabend, s katero bo predstavil svoj novi album Šentiment.
Istrabendu, v katerem so Janez Dovč (harmonika), Goran Krmac (tuba) in Gaber Radojević (oblikovalec zvoka), se bodo ob tej priložnosti pridružili Boštjan Gombač (piščali) in Maroltovke – članice Akademske folklorne skupine France Marolt.

Si upate manjkati? Zamuditi ta sunek primorske energije sredi Ljubljane? Pohitite, vstopnic skorajda ni več.

_________________________________________________________________

NAPOVEDujemo: Tretji kanu v Lokalpatriotu

Po odlično sprejetih singlih, treh popevkah tedna na Valu 202, nekaj več kot spodbudnih kritik in še vedno zelo svežem debitantskem albumu z naslovom V vesolje, Tretji kanu ne ostaja na privezu.

Z zanimivim prepletom lastnih skladb, priredb legendarnih napevov iz novomeške popularnoglasbene zakladnice in prispevkom njihove glasbene sopotnice Špele Cesar vas Tretji kanu v razširjeni zasedbi čaka na pomolu Lokalpatriota, 3. 11., ob desetih zvečer.

Se vidimo?

Tu je vse, kar morate še vedeti o tem koncertu ;)

________________________________________________________________

OCENA: Klemen Kotar / Dušni pastirji

Tudi zavoljo usihanja pravih mest in pravih avtorjev glasbenih recenzij, smo veseli vsakega odziva na naše diskografske otroke. Tokrat je bil v oceni prvenca Klemna Kotarja, Dušni pastirji, posebej spodbuden Gregor Bauman, ki je za Sigic napisal, da so “godbe na Klemen Kotar & Dušni pastirji, najenostavneje povedano, zelo dobro osmišljena in izvedena sinteza modernega jazza, rocka in filmske glasbe.”

Povezava do celotne recenzije je na voljo TUKAJ.

_________________________________________________________________

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice. Bookmark the permalink.

Comments are closed.