ORKESTRADA z novim singlom napoveduje novi album

Foto: Vesna Makarov, kolaž: Rada K.D.

NOVO: Blažena (singel)

Presunljivo naslikano jutro, ko se vtisi včerajšnje noči, sanj in podob prebujajočega dne sestavijo v eno, nedeljivo čustvo. »O čem sanjaš, / kaj gledajo zaprte oči?« se sprašuje Blažena (to bi lahko bilo tudi ime), ko vidi ob sebi spečega ljubimca. Pesem se začne kot melanholični bluz s pridihom šansona, kmalu pa se akordno razširi kot kakšna stara jazzovska popevka Billie Holiday ali Elle Fitzgerald. Jazzovsko je navdahnjena tudi odlična kitarska solaža, ki sledi začetnem delu.

»Sploh ne veva kako se oblaki zunaj naju vrtinčijo. / Kako se iz sekunde v sekundo spreminjajo,« se nato ponovi besedilni motiv, ki smo ga slišali že prej. To izzveni nekoliko neskladno z nenehno spreminjajočo in pregibajočo se glasbo – čeprav po drugi strani zanikanje nenehnega gibanja v poslušalcu zbuja prav ta vtis nenehnega gibanja.

Vse pa pade na svoje mesto z zadnjima verzoma: »Ves svet / ves svet je v nama.« To lahko razumemo kot ljubezensko izpolnitev, kot ubeseditev vesolja, ki ga rojeva par. Prav tako pa lahko razumemo, da Blaženo in spečega ves svet ločuje …

Poezija pač dopušča različne interpretacije in nobena ni napačna.

Avtor besedila: Andrej Černelč

Blažena
prepojena s tvojim vonjem
včerajšnjega večera

med nama migotajo kresnice
jutranja megla se kotali
mimo najinega spanca

o čem sanjaš, kaj gledajo zaprte oči?
sploh ne veva kako se oblaki zunaj naju vrtinčijo,
kako se iz sekunde v sekudno spreminjajo

ves svet
ves svet je v nama

Utrip, druga plošča Orkestrade

Rada je nekoč na ulici po naključju srečala kontrabasista Thierna, ki je igral na klobuk. Pridružila se mu je na ulici in ga že takrat povabila k nadaljnjemu sodelovanju. Počasi so se pridruževali drugi člani in nastala je Orkestrada.

Prvo obdobje zasedbe, ki ga označuje plošča Spusti (Založba Radia Študent) in zmaga na Festivalu slovenskega šansona (2013), je bilo obdobje iskanja skupnega glasbenega jezika. V zadnjem obdobju, zabeleženem na težko pričakovani plošči Utrip, pa se je zasedba ustalila in povezala v celoto, ki je kompaktna, povezujejo pa jo pristne vezi. Nikoli več nimam občutka, da se člani prebijajo skozi ta ali oni del pesmi, pač pa skupaj, kot eno, potujejo skozi vihar čustev, ki ga sami razpihujejo.

Vsak je našel svoje mesto. Ključen je še vedno Thierno Diallo in njegovo basiranje, hkrati mogočno in nežno. Podčrtava ga vrhunsko bobnanje Vida Drašlerja. Kitarist Boštjan Franetič igra izjemno občuteno, poseben podpis pa doda odlična flavtistka Asja Grauf. Besedila Rade Kikelj Drašler so sugestivna, polna slik in vonjav in, nenavadno, zapisana v bolj ali manj prostem verzu. To ni ovira, saj imajo jasen ritem, močno sporočilno jedro in seveda tudi zato, ker jih Rada ujame v prepoznavne in čudovito interpretirane vokalne linije. Glasbeni vplivi so najrazličnejši; vokalni jazz, šanson, zlata leta slovenske popevke, bluz, svobodna improvizirana glasba, rock in še kaj.

Zgodba se je začela z naključnim duetom, po seriji srečnih naključij pa se je ta duet spremenil v bend, ki slovenskemu popu (v najširšem smislu besede) z Utripom vrača odlična besedila, kredibilnost in svežino.

(avtor besedila Andrej Černelč)

Album bo premierno predstavljen na letošnjem Festivalu Godibodi.
Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je v zadnjih letih postal sopomenka za kakovostno slovensko avtorsko in etno glasbo ter za celovito koncertno doživetje. Letošnji festival se bo odvil v prvem tednu junija na novi lokaciji, na Ljubljanskem gradu, kjer se bo predstavila vrsta svežih glasbenih projektov. Drugi festivalski dan 8.6.2018 bodo svoje nove projekte predstavile zasedbe Orkestrada, Počeni škafi in Teo Collori & Momento Cigano.

(Na promocijskem koncertu bo zaradi višje sile namesto flavtistke Asje Grauf igral pianist Rok Zalokar.)

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Comments are closed.