ORKESTRADA z novim singlom: NEURJE


Foto: Gaja Naja Rojec


Orkestrada je glasbena zasedba, ki jo sestavlja pet samosvojih glasbenikov. Nastala je leta 2010 na pobudo pesnice in vsestranske ustvarjalke Rade Kikelj Drašler, ki je verjela v to, da lahko svoje pesmi poje, vendar ne več tako sama, kot je to počela dolga leta na raznih pesniških večerih, temveč z glasbeniki, ki znajo uglasbiti besedila in razumeti pojem igrane poezije. Deluje v zasedbi Thierno Diallo na kontrabasu, Boštjan Franetič na električni kitari, Asja Grauf na prečni flavti, Vid Drašler na bobnih in Rada Kikelj Drašler na vokalu.

Skladba se začne se z odločnim kitarskim rifom, ki je podprt še z zvokom prečne flavte. Potem se intenzivnost uvoda razblini v zračnost nadaljevanja, ki mu kmalu sledi besedilo: »Kadar potrkaš / odprem vrata // Čeprav ne vem / kaj bo stopilo skozme.« Besede nas brez oklevanja soočijo z idejo – da ljudje hodijo ‘skozi nas;’ da se nas dotaknejo in nas zaznamujejo.

Ni pa vsako srečanje enako močno in pretresljivo. Pesem skozi dramatične slike narave (‘svet se vrti okoli neurij’ … ‘takrat se oblaki raztrgajo’ … ‘zemlja liže vodo, voda liže kamenje’ …) govori o izjemno močnem, najbrž erotičnem, dotiku dveh duš in teles. Govori tudi o pripravljenosti sprejeti to silo (odprem kožo / diham diham // si kot veter, / ki je razpihal telo).

Glasba zvesto sledi tej nevihti čustev in jo zaznamujejo kontrasti med glasnim in tihim, nežnim in grobim; solo na flavti je vrhunec, vrtinec med oblaki, takoj za tem pa sledi kratko obdobje ‘brezvetrja’ – nekaj zelo umirjenih, komaj zaznavnih taktov.

Na koncu se pojavi nov bluzovsko/rockerski motiv, besedilo pa se ponovi, tokrat povedano in ne zapeto, da je še bolj neposredno in razumljivo. ‘Neurje’ se zaključi s sugestivno sliko, ki sporoča, kako popolnoma je trk dveh oseb preobrazil percepcijo: »svet se je obrnil na glavo / in noge visijo v zraku.«

Za skladbo je nastal tudi videospot. Posnet je bil kje drugje kot v naravi; v notranjskih gozdovih, na poljih v bližini Vrhnike ter pri gradu Bistra. Posnela in režirala ga je študentka filmske kamere Gaja Naja Rojec, za montažo je poskrbela Špela Murenc. Spot v črno-beli tehniki je kolaž podob veličastne narave ter petja in plesa Rade Kikelj Drašler.

Neurje

Kadar potrkaš
odprem vrata

čeprav ne vem

kaj bo stopilo skozme

odprem kožo

diham, diham
si kot veter,
ki je razpihal telo

svet se vrti okoli neurij
vse vode se iztekajo v eno

takrat se oblaki raztrgajo
gozd se ukloni k tlom

zemlja liže vodo
voda liže kamenje

svet se je obrnil na glavo in
moje noge visijo v zraku


Avtor glasbe in aranžmaja: Boštjan Franetič

Avtorica besedila: Rada Kikelj Drašler

Snemanje skladbe: Igor Ilić (Studio: Lotus Music, Šentjernej)

Mix: Hrvoje Nikšić (Zagreb)

Mastering: Gregor Zemljič (Ljubljana)

Produkcija: Orkestrada

Koproducent: Damjan Dobrina – Baček

Avtorica videospota: Gaja Naja Rojec

* Skladba Neurje napoveduje tudi izid novega albuma z naslovom UTRIP. Album bo premierno predstavljen 8. junija na letošnjem Festivalu Godibodi na Ljubljanskem gradu. Vabljeni!
Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Comments are closed.