Pevska skupina Cintare vabi na jubilejni koncert ob 10. obletnici delovanja

Pevska skupina Cintare je ljubljanska vokalna skupina dvanajstih pevk ljudskih pesmi, ki letos praznuje deseto obletnico delovanja. Ob tej priliki vas vabijo na jubilejni koncert 22. novembra, ob 19h v Atrij ZRC SAZU. Na odru se jim bo pridružila tudi Glasbena skupina Vruja.


Ime skupine Cintare je vzeto po ljudskem imenu za zdravilno cvetico tavžentrožo in je simbolično, tudi petje je zdravilno, tako za pevke kot za poslušalce. Povezujeta jih veselje do petja, česar na svojih nastopih ne skrivajo, in zavedanje, da s svojim delovanjem pomagajo ohranjati ljudsko pesemsko dediščino.
Pesmi črpajo iz vseh delov slovenskega etničnega ozemlja, pri njihovem poustvarjanju pa skušajo s pomočjo zanesljivih zapisov in zvočnih posnetkov vestno slediti načinom petja v preteklosti, čeprav se zavedajo, da se je ljudska pevska ustvarjalnost s časom spreminjala in bila različna od vasi do vasi. Njihov spored pesmi zajema v besedilih in melodijah značilnosti goratega alpskega sveta, prekmurske nižine, razgibane Štajerske, dolenjskih gričev, Bele krajine, Primorja in Istre.

Ob 10. obletnici je v sklopu Zbirke Sozvočja Slovenije izšla tudi njihova nova zgoščenka Cintare/Dokler sem še mlada bila.
(Več o zbirki na www.soundsofslovenia.com)

Gost večera: Glasbena skupina Vruja je glasbena skupina, ki nadaljuje tradicijo glasbenih skupin iz slovenske Istre, katere so v zadnjih desetletjih pustile globoko sled v poznavanju in popularizaciji glasbenega izročila Istre. Ime skupine je dialektalnega izvora in pomeni izvir, studenec.

Vabljeni na jubilejni koncert 22. novembra 2013 v Atrij ZRC (Novi trg 2, Ljubljana)
Več o pevkah na www.cintare.si

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>