ROBERT JUKIČ, PETER LOVŠIN IN ALEŠ HADALIN ZA MARTINOVO PODARJAJO “SREČO V NESREČ”

Leto je skoraj naokoli in že je čas za Martinovanje. Da bo Martinov konec tedna še bolj vesel, prihaja na radijske valove novi single z aktualne plošče Roberta Jukiča, ki nam bo gotovo dvignila moralo in motivacijo za izdatnejše veseljačenje.

Sreča v nesreč

Foto: Nada Žgank

Skladba “Sreča v nesreč” je izšla na zgoščenki Dobrote iz skrinje zarote (Celinka, 2011). V strokovni in laični javnosti je plošča naletela na izjemen odziv in naklonjenost. Robert je s svojo zasedbo Kramp čez poletje navduševal ljubitelje dobre glasbe na vseh koncih Slovenije. Pri skladbi “Sreča v nesreč” sta se mu na vokalu pridružila Peter Lovšin in Aleš Hadalin, vsekakor pa ne smemo pozabiti na odličnega Andraža Mazija, Bojana Cvetrežnika, Metoda Banka in Jožija Šaleja. Končna zvočna podoba, ki postavlja pesem v toplo gostilniško okolje, kjer se za mesto pred mikrofonom borita glavna akterja, je delo Saše Lušića.

Sreča v nesreč – Robert Jukič & Kramp, Aleš Hadalin in Peter Lovšin

SREČA V NESREČ (avtor glasbe, besedila in aranžnaja R.Jukič)

Je sreča v nesreč, da jark ni globok

ko cesta se maje, pa stojiš na širok.

S tebe ven teče, s tebe ven lije,

se štange držiš, spustiš ko te zvije.

Zemlja prasica se vate prbije,

je sreča v nesreč, da se nč ne razbije.

 

Je sreča v nesreč, je mehek ta trup,

namočen u vino, namočen u strup.

Je sreča v nesreč, lahk bi blo huj,

šou sm po mlek, pa pršu na Ptuj.

Peter Lovšin, Aleš Hadalin – vokal

Andraž Mazi – akustična kitara, tres, ustna harmonika, lap steel, pedal steel, lončeni bas

Bojan Cvetrežnik – bouzouki, violina, mandolina

Joži Šalej – harmonij

Metod Banko, Joži Šalej, Robert Jukič – zbor

Saša Lušić – končna zvočna obdelava

Kaj so o “Dobrotah” zapisali:

JURE POTOKAR, 15.6.2011, POLET:

“(…) Če bi tako domiselno koncipirana in odlično izvedena plošča izšla v Ameriki, bi bil tisk poln upravičenih pohval na njen račun. Pri nas kaj takšnega žal ni mogoče, ker so mediji preveč zaposleni s popolnoma skorumpiranimi in nezrelimi politiki ali pa s tistimi, ki mislijo, da so zvezdniki, ker so se pač tako odločili. Ne prvim ne drugim seveda ni pomoči. Plošča Roberta Jukiča pa je izjemna in bo taka ostala tudi, ko bo vse drugo končalo na smetišču zgodovine. (…)”

MARIO BATELIĆ, 17.4.2011, RADIO ŠTUDENT:

“(…) Medtem ko je tako med glasbeniki kot kritiki večkrat zaznati negodovanje, češ v ,,podalpski deželici nič ne dogaja”, sem se podpisani v pogovoru s kolegi novinarji pa tudi z muzičisti srečal z mnenjem, da je v Sloveniji glede na njeno prislovično majhnost nesorazmerno veliko število kakovostnih glasbenikov. Še posebej smo se v teh pogovorih dotaknili specifičnosti domače scene oziroma tega, da imamo pri nas lepo število zelo posebnih glasbenikov in še zlasti projektov, ki bi jim težko našli para v tujini.

Med takšne prav posebne projekte se je z albumom Dobrote iz skrinje zarote nadvse uspešno vpisal Robert Jukič, električni basist in kontrabasist, ki nam je bil do zdaj znan predvsem iz jazzovskih projektov. Tokrat pa je zaoral v popolnoma novo glasbeno zvrst. (…)”

ZDENKO MATOZ, 7.4.2011, DELO:

“(…) V živo izvedene pesmi z albuma so bile sicer nekoliko drugačne, saj je na albumu res veliko glasbenih in vokalnih gostov, vendar so možakarji obdržali bistven (ne)ugoden občutek, ki veje z albuma in se zajeda v vse pore osamljenega kavboja, ki jaha proti sončnemu zahodu. Glasbenim mojstrom (Jukiču, Randželoviću in Maziju) je v večini pesmi z zadržanim in hrapavim vokalom izvrstno pariral Metod Banko, svoje pesmi sta odpela tudi Jukič in Randželović (tokrat povsem drugače, kot je to počel doslej), pa gost Tonč Feinig, ki je odpel skladbo Oj moj brat. Izvrstno so pričarali deželo, po kateri se klatijo John Wayne, Clint Eastwood, Johnny Cash ter Nick Cave ob zvokih Morriconejeve glasbe. (…)”

JURE LONGYKA,  napoved oddaje, IZŠTEKANI, VAL 202:

“(…) O >>Dobrotah<< tisti, ki so jih že okusili, pravijo, da so moška plošča. Robata, neposredna, mestoma neotesana. A hkrati izjemno krhka, občutena, pretanjena, lepa. Robert jo je zložil in spesnil z akustično kitaro v rokah. In z jasnim konceptom v mislih: v slogu črnobelih filmov, prašnih cest ter divjega zahoda spregovoriti o temah, >>na katere sodobni človek kljub vsemu napredku še ni razvil odpornosti<<. O pretepih, prijateljih, ženskah, drogah, alkoholu. In o velikem srcu, katerega bitje najbolj slišiš takrat, ko si najbolj sam. K sodelovanju je povabil številne pevce, od Petra Lovšina do Tomislava Jovanoviča-Tokca. Songe je pisal z mislijo nanje, želel je, da zgodbe odpojejo oni. No, tudi sam jih je v mikrofon povedal nekaj. Več kot dobro. (…)”

ANDREJ PREDIN, 6.6.2011, SLOVENSKE NOVICE:

“Robertov dvojni album je skupek presežkov”

Zdaj, ko je izdaja zaokrožena, lahko zasadimo zobe v njeno vsebino in z velikim zadovoljstvo ugotovimo, da imamo opravka z originalnim in udarnim izdelkom, ki povezuje vrsto odličnih glasbenikov. …

“Dobrote iz skrinje zarote” spada med albume, ki se bodo zapisali v anale domače glasbene produkcije. (…)”

Več informacij o Robertu in “Dobrotah” najdete na http://robertjukic.com/dobrote/

Avtorica fotografije: Nada Žgank.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>