Saaya napoveduje album Zamee, Indian-Balkan Project

Nika Solce in Sabina Khan (foto: jan Prpič)

Nika Solce, ki svojo glasbeno govorico od nekdaj združuje z ljudskim izročilom, je pred nekaj leti na delavnici v Avstraliji spoznala indijsko umetnico Sabino Khan. Slednja ima za sabo več kot dvajset let učenja indijskih semiklasičnih vokalov, medtem ko je s svojim glasom obogatila mnoge celovečerne in dokumentarne filme, televizijske reklame ter albume številnih izvajalcev, s katerimi se je povzpela takorekoč že na vse odre sveta. Tudi Nika Solce je izjemna v enaki meri. Že od rane mladosti nastopa z glasbeniki z vsega sveta in išče nove priložnosti za izražanje tako znotraj divjih balkanskih ritmov kot indijskih duhovnih pesmi. A s pomočjo izrednega smisla za lastne melodije, ki jih združuje z glasbo iz drugih delov sveta, njene interpretacije ne vodijo le na popotovanje znotraj in zunaj nas, temveč so tudi nadvse izvirne.

Gre torej za dve pevki, ki prihajata iz dveh držav, a sta svoj glasbeni izraz združili v en glasbeni svet. »Glasba je vsekakor magija. Nekaj najlepšega, kar premoremo ljudje. Nekakšna vez med notranjim in zunanjim svetom, med dušo in materijo. Odpira, nosi, ziblje, osrečuje, očiščuje …,« meni Nika in natanko takšna je tudi skladba Saaya; valovitih vokalov, ki združujejo veselje in melanholijo, zabavo in resnost ter spontanost in občutenje vsakega tona, razgibano in bogato glasbeno spremljavo, nadgrajeno z virtuoznimi solističnimi vložki, ter dva glasbena svetova, združena v neprimerljivo glasbeno izkustvo. Kajti indijska in balkanska glasba premoreta veliko skupnega. Dovolj je že poudariti improvizacijo in asimetrične ter kompleksne ritme …

Glasba in besedilo skladbe Saaya: Sabina Khan
Aranžma skladbe Saaya: Faronika
Promocijske fotografije: Jan Prpič

Zamee Indian-Balkan Project poleg Nike Solce in Sabine Khan sestavljajo še tablist Vinayak Netke, harmonikar Matija Solce, kitarist Tilen Stepišnik, violončelist Toby Kuhn in tolkalec Žiga Šercer. Sam projekt je poimenovan Zamee, ker sta obe iskali »besedo, ki bi bila skupna obema jezikoma. To ime v hinduju (prebere se zami) pomeni “zemlja”. Zemlja, iz katere izhajava in jo predstavljava. V slovenščini si Zamee lahko razlagamo kot “za me” ali pa “za mi” (za nas). Zamee je torej za vse ljudi,« pove Nika in doda, da »s Sabino Khan združujeva in iščeva stične točke med njeno in mojo glasbo. Pa tudi stične točke med slovensko, balkansko in indijsko glasbo, ki jih povezujeva v novo celoto.«

Vokalistki tako združujeta mistično poezijo sufijev, pesmi slovenskih skladateljev, poezijo Franceta Prešerna in Srečka Kosovela, avtorske skladbe in tudi makedonske ljubezenske pesmi ter melodije iz priljubljene indijske kinematografije.

Promocijska turneja mednarodne zasedbe Zamee, Indian-Balkan Project in istoimenskega albuma bo potekala med 22. novembrom in 7. decembrom 2015, ko se bodo člani zasedbe mudili v Sloveniji.

Album Zamee izide novembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Vabljeni k prebiranju intervjuja z Niko Solce na Godibodi blogu.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Comments are closed.