Sama je napoveduje avtorski prvenec Borta Rossa

Bort Ross: Sančo Pansa

Sama je. Prvi singel vsestranskega glasbenika Borta Rossa napoveduje avtorski prvenec Sančo Pansa, ki je vpet v pop glasbo, a posejan s številnimi žanrskimi zavoji. V resnici šele ti vabijo k poslušanju in dajejo slutiti, da gre za avtorja, ki se ne boji živeti v sozvočju s sabo in za glasbenika, čigar ime si velja zelo dobro vtisniti v spomin.

Skladba Sama je že na samem pričetku vzbudi pozornost z Bortovim prepričljivim in iskrenim vokalom, ki se šele nekaj trenutkov zatem umakne instrumentalni spremljavi. Ta vse do konca ostaja minimalistično obarvana, da imata pripoved sama in besedilo možnost prevzeti vse vajeti in popeljati poslušalca na popotovanje, kjer kitara nežno stopa po duši in harmonika Janeza Dovča milo vabi na pot, medtem ko oddaljeni spremljevalni vokal Nine Radkovič vanjo vpelje še dodatno pristnost.

Da gre za kantavtorja, daje slutiti neizmerno močan in prepoznaven avtorski pečat, medtem ko je za miks poskrbel Igor Ilič. Skladba poslušalca dobesedno priklene na mesto, da se zave svojega življenja, sebe in ljudi, ki ga obkrožajo. Zazre se globoko v pričakovanja, ki jih goji, da bi dobil priložnost uzreti svojo pot in jo po potrebi spremeniti, dokler ni prepozno. Intimistično besedilo, vpeto v razmišljanje o njej, poudarja hrepenenje po medčloveških odnosih in se sprašuje o tem, kdo sem jaz in kdo je ona ter ali sva lahko eno, kje je pravzaprav meja med mano in njo. Med vrsticami se skriva boleče priznanje, da sva najbolj skupaj, ko sva sama, kajti življenje drugega živi v nas in naše v drugih. Tudi življenje pesmi se skriva prav v neotipljivosti dvojine, kajti »ona je ta pesem, meni moje vse.« S tem se je Bort Ross oddaljil od klasične ljubezenske tematike ter na prestol postavil pesem samo. Pesem, ki je lahko tudi ime zanjo.

Bort Ross (foto: Katarina Lan)

»Skladba mi je sedla v srce že na samem začetku. Kar sama mi je kazala pot, kako naj jo oblikujem in katere instrumente naj vključim, vse do končne podobe. Vendar je najbolj nenavadno, da se mi je prvič porodila ob tamburici,« pove Bort Ross, ki je na začetku tisočletja deloval v zasedbi K.U.T. Gas. Doslej se je uveljavil kot nadvse uspešen avtor, čigar pesmi izvajajo mnogi priznani slovenski izvajalci, med drugim Alenka Godec in Anika Horvat, s katero sta izvedla duet Še na tisti dan.

Ta bo svoje mesto našel tudi na prvencu Sančo Pansa, poimenovanem po istoimenski skladbi Tomislava Jovanovića Tokaca. Ob omenjenih treh skladbah, se bo na avtorskemu prvencu Borta Rossa znašlo še več drugih skladb nekoliko melanholičnega izraza in daljših melodij, kar ne preseneča, saj gre za avtorja, ki se neprestano vprašuje o smiselnosti dogodkov, s katerimi se srečuje na svoji poti, in svoja vprašanja vešče tke v eksistencialno svetobolje. »V album sem vložil veliko truda, vendar gre za trud in čas, ki si ju ni težko vzeti, saj gre za tisto, za kar sem poklican na ta svet. Za glasbo,« prizna Bort, ki upa, da bodo pesmi s strani poslušalcev »posvojene in lepo sprejete. Upam, da jih bodo začutili tako, kot so bile tudi ustvarjene – z veliko ljubezni.«

Glasba, besedilo in aranžma skladbe Sama je: Bort Ross

Promocijske fotografije: Katarina Lan

Oblikovanje albuma Sančo Pansa: Jure Šuln, Artisan

Preberite tudi portretni intervju Borta Rossa.

Album Sančo Pansa izide 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.


Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>