Sandra in Adam Klemm s singlom Nostalgija napovedujeta istoimenski dvojni album

Sandra in Adam Klemm (foto: Dejan Nikolič)

Medtem ko znova oživljeno naravo bogatijo cvetovi češenj, znotraj nas vlada hrepenenje po izgubljenih časih in ljudeh. Nostalgija. Ta bo zvenela tudi na radijskih valovih, saj Sandra in Adam Klemm s skladbo Nostalgija napovedujeta dvojni album istoimenskega naslova z etno skladbami v jazzovskih interpretacijah.

Nostalgija je edina avtorska skladba na Sandrinem delu albuma in Sandra pove, da je »nastala že pred leti, a sem jo za to priložnost nekoliko predrugačila. Gre za ljubezensko skladbo, ki jo izvajam v spremljavi kitarista Vukašina Miškovića, s katerim sva o njej izmenjala le nekaj besed, nakar sva odšla v studio in jo posnela. Povsem spontano.« Skladbo odlikuje tudi izredna spevnost, ki v poslušalcu vzbudi občutja odmaknjenosti od težkega vsakdana, medtem ko je zaradi spremljave Vukašina Miškovića na kitari navkljub hrvaškemu besedilu mogoče potegniti nekaj vzporednic z brazilsko glasbo, še posebno zaradi obratov in premorov, ki skladbo razdelijo na več delov.

Dvojni album Nostalgija Sandre Klemm, ki je doslej delovala pod imenom Sendi in v 90-ih letih prepevala mnoge uspešnice, ter Adama Klemma, sicer člana Big Banda RTV Slovenije, je razdeljen v dve celoti. Na eni Sandra prepevala sevdalinke in starogradske pesmi, katere razbije avtorska Nostalgija, medtem ko je druga zgoščenka instrumentalna. V ta namen je Adam aranžiral madžarske narodne pesmi, s katerimi je odraščal, in pridal dve avtorski skladbi češkega cimbalista Jure Wajda ter eno lastno. Dvojni album Nostalgija se zaključi s tradicionalno madžarsko skladbo Kimegyek a rétre, v kateri Katalin Hardi Klemm poje v avtentičnem arhaičnem načinu, s čimer hrepenenje po starih časih še dodatno poudari.

»Zamisel o projektu je nastala ob druženju s prijatelji glasbeniki, ko smo igrali skladbe iz naše zgodnje mladosti, in se dokončno oblikovala pred dvema letoma, ko smo nastopili na Jazz festivalu v Reki. Mamina družina izhaja iz Bosne in tudi sama sem se rodila v Banja Luki, kjer sem odraščala do sedmega leta, zato mi te pesmi, ki smo jih prepevali od nekdaj, predstavljajo vez z lepimi časi in z dedkom ter babico,« pove Sandra. Adam jo dopolni s svojo zgodbo. »Odraščal sem znotraj madžarske družine v Novem Sadu, v Vojvodini, zato sem izbral skladbe, ki jih poslušam že vse življenje in s katerimi me vežejo globoka čustva, kajti z ameriškimi jazzovskimi standardi, ki jih pogosto izvajam, se preprosto ne morem čustveno povezati.«

Prav od tod tudi ime albuma Nostalgija, ki z eno samo besedo zaobjame vsa občutja, katera tako Sandra kot Adam gojita do izbranih pesmi, vpetih v zvok etna in jazza.

Glasba, besedilo in aranžma skladbe Nostalgija: Sandra Klemm

Preberite tudi intervju s Sandro in Adamom Klemm na Godibodi blogu.

Album Nostalgija izide 20. maja 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.


Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>