Septembrsk-e-novičke Ustvarjalnega polja Celinka.si in Zavoda Godibodi

September je mesec, ki nas prej ko slej postavi na trdna tla in nam po poletnem frfotanju nakaže smer za mesece, ki so za glasbenike nesporni diskografski vrh leta. Se to kaže tudi pri Celinki? Ja in ne. Celinka je založba, ki svoj letopis nastavlja na drugačnih osnovah. Njen diskografski vrh se zgodi ob koncu pomladi, z zdaj že res tradicionalnim in največjim malim festivalom pri nas, Godibodijem. (UTRINKI GODIBODI 2017)

A je vrvež na glasbenem prizorišču v jesenskih mesecih vseeno ne obide. Vrste se nastopi, novi singli, priložnostni projekti in kakopak tudi novi albumi.

Nas je tokrat posebej vzradostila vest, da se je po mesecih, nemara letih medenja, na nosilcu zvoka znašla res težko pričakovana glasbena pripoved. Klemen Kotar, ki bi ga – ako bi bila Celinka doma na parketu – gotovo uvrščali v prvo peterko na najzahtevnejših tekmovanjih, je preko poletja delal. Zato je to, kar smo v živo slišali na letošnjem Godibodiju, zdaj zamrznjeno v času tudi na albumu Dušni pastirji.

Jim boste sledili? Mi smo se jim že pustili (za)peljati in … ne obžalujemo.
________________________________________________________________________

NOVI ALBUM: KLEMEN KOTAR & Dušni pastirji

Po nevzdržnih in dolgoletnih pritiskih s strani partnerke in šefa Celinke je na virtualne police (in v manjši meri tudi nevirtualne) prišel  album avtorske glasbe saksofonista (vsepritiskača ali multipraktika po besedah novinarjev) Klemna Kotarja.

PREBERITE VEČ

SLEDImo: GORAN KRMAC kvartet na Nizozemskem

Slovenska skupina Goran Krmac kvartet (Goran Krmac, tuba, Janez Dovč, harmonika, Eduardo Raon, harfa, Nino Mureškić, tolkala) je v petek, 25. avgusta, v dvorani Huis de Beurs otvorila letošnji, enaintrideseti festival ZomerJazzFietsTour v Groningenu na Nizozemskem.

PREBERITE VEČ

NOVI VIDEOSPOT: MISTERMARSH / Vojak

z čislane Altamire prihaja nov Mistermarshev VOJAK. Vojak je četrti single z omenjenega albuma, ki ga je Mistermarsh izdal konec lanskega leta pri založbi Celinka.

PREBERITE VEČ

NOVI VIDEOSPOT: Janez Dovč / Tesla

Janez Dovč predstavlja videospot za skladbo Tesla, ki je nastala za istoimensko glasbeno-gledališko predstavo.

PREBERITE VEČ

NOVI VIDEOSPOT: Brest / Na prašni cesti

Skupina BREST predstavlja to poletje novost. Za pesem “Na prašni cesti” s prvenca “Nemi film” so posneli čudovit video v režiji Dejana Kobana. Avtor glasbe je jazzovski kitarist in skladatelj Samo Šalamon, besedilo je delo pesnice Kristine Kočan, poje pa ena najbolj prepoznavnih slovenskih pevk, Vesna Zornik. Skladba je nekoliko nostalgična in poletno počasna, k čemur pritiče tudi kamera, ki deluje dokumentaristično in naravno. Zasedba Brest je video spot posnela med žitnimi polji in skritimi kotički Štajerske.

VIDEOSPOT

NEPOZABIMO: Izštekana Rudi & Hamo

So koncerti in so … Koncerti. Eden takih se je primeri v zadnjem avgustovskem koncu tedna, ko se je v Ljubljani trlo ljudi, ki so želeli za rep ujeti odhajajoče poletje in glasbenike, ki so jih je bilo polno mestno središče.

Na enem od trgov je ne zavidljivo veik oder zasedla dvojica avtorjev, prijateljev, tovarišev, bratov. Vse to namreč še kako velja za Rudija Bučarja in Hama, za katera to ni bil prvi skupni nastop, bil pa je poseben in nepozaben. Zato smo mu odmerili prostor tudi v teh novicah.

Tu lahko poslušate posnetek njunega nastopa, na spletu pa obstaja tudi nekaj video zapisov dogajanja in fotografij s tega dogodka.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Celinkin-e-novice. Bookmark the permalink.

Comments are closed.