Sozvočja Slovenije – Fantje s Preske – 11.2.2011, Dolenji Boštanj pri Sevnici

Fantje s Preske so zrasli z domačo pesmijo v  mali vasici Preski nad Boštanjem.
Liščevi bratje Matija, Franc, Anton, sosed Lojze Lisec pa Stane Krnc iz Laz ter pokojni Jože Sever so se, potem ko so se že odselili s Preske dol v Boštanj, povezali v skupino pevcev Fantje s Preske in začeli šteti leto 1995 za svojo ustanovitev. Tedaj so namreč prvič nastopili na poletnem srečanju z ljudskimi pevci na sevniškem gradu,  za katera je vrsto let skrbel Jože Ašič.
Fantje s Preske ohranjajo najbolj značilno triglasno fantovsko petje: Matija Lisec ponavadi začenja z glasom »naprej«, Lojze Lisec poje z glasom »čez« in ostali trije basirajo. Značilnost njihovega  petja je tudi občasno spreminjanje intonacije iz kitice v kitico, kar je sicer pogost pojav pri ljudskem petju tega in sosednjega bizeljskega območja.
Fantje s Preske s pesmimi ohranjajo tudi stare ljudske običaje. S svojo jurjevo pesmijo še danes hodijo od hiše do hiše koledovat na večer 23.aprila, ko goduje Sv.Jurij.Z zeleno bukovo vejico na klobukih simbolično pozdravljajo pomlad, veselijo se prihajajočega sonca, toplote in svetlobe. Drugi običaj je »ramplanje«, ko prijatelji obiščejo znanca, ki goduje in mu pred hišo zapojejo ljudsko pesem. Tretji običaj pa je oglarjenje, to je, da pridejo fantje in možje – oglarji – na poročni večer  ženinu in nevesti zapet slovo od samskega stanu s posebno oglarsko pesmijo.


Fantje s Preske so peli na številnih prireditvah po Sloveniji, nastopili na radijskih in TV postajah. Vključeni so v projekt Rastoča knjiga. Posnetke njihovega petja hrani arhiv Radia Slovenija in arhiv Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU v Ljubljani.
Zbrani in izdani pa so tudi na več zgoščenkah, besedila pesmi pa zbrane v knjigi Pušeljc s Preske, ki jo je leta 2002 izdalo Društvo Preska.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>