Sozvočja Slovenije – Palmiro Krmac – 30.01.2011, Čentur pri Merezigah

Palmiro Krmac je star istrski godec, ki igra na diatonično harmoniko, imenovano triestina ali plonarica. Narejena je bila 1896, Palmiro pa jo je dobil 1936.leta. Vsi deli, razen meha, so še originalni.

Ko je bil Palmiro v službi, bil je poklicni voznik avtobusa, zdaj je že skoraj 30 let v pokoju, je njegova harmonika molčala.

Palmiro je »pobiral« viže iz Bonina, tam so bili trije dobri godci. Na začetku je spraševal godce  za prijeme, rad in veliko te glasbe je poslušal,  viže pa pobiral
po posluhu. Je tudi član godčevske skupine Banda Žluk, ki deluje že 22 let, z njo je prekrižaril kraje v Sloveniji, Furlaniji, Istri, Hrvaški. V štiričlanski skupini ( dve harmoniki, boben, pozavna ) je  samo eden, pozavnist, šolan glasbenik. Vsi drugi so samouki.

Palmiro in Rozalija se poznata že 64 let, poročena pa sta 62 let. Spominjata se, da so včasih peli in igrali pri vsaki hiši. Govorili in peli pa so, tudi v času fašističnega preganjanja slovenske besede in kulture, v slovenskem jeziku.

Rozalija, je ob spremljavi moža, odpela nekaj ljudskih pesmi.

Palmiro je s harmoniko nastopil že 20 krat v Roču v Istri, kjer je vsako leto srečanje istrskih harmonikarjev, prav tako je igral na mnogih drugih srečanjih, tudi tistih, ki jih prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, na dnevih vina in oljk v Izoli ter na drugih proslavah in zabavah. V Čenturju deluje tudi pevska skupina Golidarice, v kateri poje Palmirova žena Rozalija.

Palmiro s sliko vnuka, ki prav tako igra harmoniko.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>