Sozvočja Slovenije – Petračeva – 2.2.2011, Hudi vrh pri Novi vasi na Blokah

Micka  in France  Anzeljc, po domače Petračeva sta mož in žena že od leta 1955. Osmi križ sta si že naložila, zato pa v življenju marsikaj izkusila. Njuno več kot petinpetdesetletno skupno zakonsko življenje na Hudem vrhu pri Novi vasi na Blokah ob kmetovanju dopolnjuje in bogati pesem, napevi v slikovitem dolenjsko-notranjskem narečju.

Micka in France Anzeljc, doma na kmečki peči.

Navkljub življenju v skromnih raztmerah, nosita v sebi optimizem in dobro voljo, ki se pokažeta ob najmanjši priložnosti. Življenje je petju  in obratno ves čas dajalo krila, saj se je bolj kot danes prepletalo. Podobe vsakdana in praznikov so ostale v marsikaterih ljudskih pesmih.
V ubranem dvoglasju, pri katerem ponavadi začenja pesem France, Micka pa se zraven  pridruži, zveni vrsta ljubezenskih, pripovednih, šaljivih, vojaških, zgodovinskih, krajevnih napevov.

Bookmark and Share
This entry was posted in Celinka.si, Sozvočja. Bookmark the permalink.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>